Noutati

Doctorii atrag atenţia că persoanele care iau suplimente alimentare trebuie să aibă un aviz medical

on . . Accesări: 5692

 

 

 

Specialiştii din domeniul sănătăţii au atras atenţia că persoanele care iau suplimente alimentare ar trebui să aibă aviz din partea unui medic.

"Sunt persoane care iau suplimentele alimentare fără recomandarea medicului, cred că 80% din populaţie ia aceste suplimente alimentare pentru că au auzit de la o persoană, de la alta că ar fi recomandate.

La medic ajung 10, 20% dintre cetăţeni şi din acest motiv recomandarea mea e ca aceste suplimente alimentare să fie administrate după discuţia cu medicul specialist sau să caute acele suplimente alimentare ce au studii clinice, sunt testate pe oameni, nu pe şoricei", a declarat luni doctorul Dana Stănciulescu.

Ea a estimat că până la 30% dintre suplimentele alimentare de pe piaţă au studii clinice.

La rândul său, medicul Anca Tâu a semnalat că unele dintre suplimentele alimentare au şi efecte nocive. 

"Există studii internaţionale - nu se întâmplă numai la noi - în care s-a demonstrat că o serie de pacienţi au consumat diverse suplimente nutritive şi s-au trezit ulterior într-o degringoladă metabolică şi cu afecţiuni destul de grave care i-au dus către camerele de gardă şi spitalizări (...) în principiu consumul de suplimente nutritive trebuie să aibă în spatele lui un aviz medical", a spus Tâu.

Doctorul Andreea Căzănaru e de părere că în primul rând se poate pune accentul pe alimentaţie şi abia ulterior, dacă problemele de sănătate o impun, se poate recurge la suplimente nutritive.

Un alt concept dezbătut în cadrul conferinţei a fost cel de îmbătrânire sănătoasă. Doctorul Tania Rădulescu, director medical la Administraţia spitalelor din cadrul Primăriei Capitalei, a spus că ar dori să se implementeze acest concept la nivel de ţară.

"Primăria Generală, primarul general au preluat acest concept şi au început să implementeze anumite proiecte care să vină în sprijinul persoanelor în vârstă să poată efectua mişcare, exerciţii fizice, centre multifuncţionale", a afirmat Rădulescu.

Potrivit acesteia, trebuie pus accentul şi pe activitatea extraşcolară a copiilor. 

"Noi trebuie să promovăm aceste principii chiar de la vârstele cele mai mici ale copiilor în aşa fel încât în evoluţia lor să-şi poată păstra sănătatea (...) ar trebui să punem accentul pe modul în care copiii în ziua de astăzi îşi petrec activitatea nu numai şcolară, ci şi extraşcolară", a adăugat Rădulescu.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!