Noutati

40% din persoanele de peste 65 de ani au alterări de memorie

on . . Accesări: 6015

Bolile de memorie reprezintă cauzele de demenţă a persoanelor de vârsta a treia, fiind boli degenerative ale sistemului nervos central. Pentru mulţi oameni tulburările de memorie devin supărătoare pe măsură ce îmbătrânesc. Aproximativ 40% din persoanele de peste 65 de ani prezintă alterări de memorie asociate înaintării în vârstă. Cele mai frecvente boli de memorie ale vârstei a treia sunt deficitul cognitiv lejer, demenţa Alzheimer, demenţa vasculară, demenţa mixtă, demenţa pronto-temporală, Parkinson ş.a.
 Cele mai recente studii denotă faptul că afecţiunile care vor ocupa un loc principal în îngrijirile pe termen lung ale populaţiei vârstnice sunt de tip cognitiv şi în planul disfuncţiilor neurovasculare. Frecvenţa tipurilor de demenţă în România la segmentelor de populaţie între 55 de ani şi peste 80 relevă că 39% suferă de demenţă mixtă, 33% de demenţie vasculară, 28% de tip Alzheimer.
 Cu prilejul cursului internaţional privind prevenţia acestor boli, prof.dr. Moussa Youdim a făcut referire la faptul că în etiologia bolilor de memorie sunt implicaţi atât factori genetici cât şi factori de mediu. Între factorii care pot determina aceste boli se află infecţiile virale, alimentaţia, fumatul, condiţiile de stres. Pe de altă parte o dietă bogată în lipide creşte în general riscul de a face boala. Condiţiile de stres determină instalarea depresiilor, depresia netratată constituind un factor major de risc al deficitului cognitiv lejer şi al bolilor de memorie.
 În România, se constată o prevalenţă mai mare a depresiei la bărbaţi (54,55%) faţă de femei (45,45%). În România sunt mai afectate decât bărbaţii, segmentele de vârstă 60-69 de ani, 70-79 şi peste 80 de ani.
 Pentru a preveni apariţia acestor boli, potrivit dr. Erik Alexander Richter, specialist în domeniul anti-aging, este necesar un regim de viaţă sănătos. Să dormim în camere în care nu există niciun fel de aparat electronic, să evităm factorii de risc precum hipertensiunea, hipercolesteronemia, să beneficiem de mai multă relaxare şi o alimentaţie cu mulţi oxidanţi. De asemenea, şi exerciţiul minţii este foarte important. Soarele are o contribuţie foarte mare, a subliniat dr. Richter, adăugând că o plimbare zilnică de 15 minute la soare este foarte importantă. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!