Noutati

Campania 'Nu am făcut destul': Zece metode de prevenire a cancerului la sân

on . . Accesări: 1957

nu am facut destulFederaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) şi Liga Română de Cancer au lansat joi campania "Nu am făcut destul", cu mesajul "Acum este rândul tău să ai grijă de mama ta!".

Campania marchează astfel Ziua mondială de luptă împotriva cancerului la sân (1 octombrie) şi are loc în condiţiile în care, potrivit statisticilor oficiale, există în medie 1,4 noi cazuri de cancer mamar anual la nivel mondial, din care în România 8.000 de cazuri.

O primă recomandare făcută femeilor este de a evita să devină supraponderale, pentru că obezitatea creşte riscul de cancer mamar după menopauză, când incidenţa acestei afecţiuni este maximă.
Hrana sănătoasă este o altă recomandare a specialiştilor, alături de mişcare zilnică, în condiţiile în care studiile arată că efortul fizic reduce riscul de cancer mamar cu 10 - 30%.

Stop cancerului de sân!

"Evitaţi 'terapia de substituţie hormonală'. Dacă totuşi trebuie să luaţi hormoni pentru a 'îmblânzi' simptomele menopauzei, evitaţi medicamentele cu progesteron sau utilizaţi-le numai trei ani. Dacă luaţi medicamente blocante ale estrogenului şi aveţi peste 60 de ani, consultaţi medicul curant asupra posibilelor efecte adverse ale unora dintre aceste substanţe", sunt alte recomandări pentru evitarea cancerului mamar.
Specialiştii mai recomandă consumul de alcool cu moderaţie sau deloc, pentru că băuturile alcoolice cresc riscul de cancer mamar, precum şi evitarea fumatului, care, de asemenea, este asociat după o perioadă îndelungată cu un risc crescut al cancerului mamar.

Mamografia vede cancerul de sân

Nu în ultimul rând, participarea la sondaje şi campanii care implică prevenţia cancerului mamar este o altă recomandare a campaniei la nivel naţional, care detaliază totodată şi primele simptome ale acestei boli, pentru care prevenţia este extrem de importantă.
Conform specialiştilor, stresul constituie de asemenea un puternic factor de risc al cancerului mamar, în special pentru tinere.

Cei care doresc informaţii despre campania lansată joi pot accesa site-urile www.invingecancerul.ro. www.fabc.ro, pagina de facebook al FABC. Mesajul campaniei va fi transmis în Bucureşti, în această perioadă, şi prin intermediul a 500 de autobuze ale RATB.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!