Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş se va număra printre cele 12 unităţi spitaliceşti din ţară care vor implementa proiectul-pilot dedicat statutului spitalelor, conform declaraţiei Ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, într-o conferinţă de presă.
Eugen Nicolăescu a făcut acest anunţ după ce a avut o întrevedere cu conducerea SCJU Târgu Mureş, arătând că, deşi nu există încă norme pentru o astfel de selecţie, întrucât legea nu e adoptată, este spitalul mureşean este printre primele din ţară care are statut de spital regional de urgenţă şi de complexitatea cauzelor care sunt rezolvate aici.
"Am discutat despre cum se va aplica legea salarizării medicilor şi cea privind statutul spitalului. Am luat deja decizia ca spitalul din Târgu Mureş să intre în cele 12 spitale-pilot. Are statut de spital regional de urgenţă, are toată complexitatea care să ne dea, ulterior, constatări semnificative, pe care să le utilizăm în cursul derulării pilotului, pentru eventuale corecţii, pentru eventuale modificări în legislaţie (...)Avem nişte criterii la care ne-am gândit, dar e clar că va trebui să alegem şi spitale foarte complexe, care să ne dea o cazuistică pe care să putem judeca - cu cât e mai complexă activitatea, cu atât vom avea informaţii mai multe şi mai utile', a susţinut ministrul Sănătăţii.
Ministrul Sănătăţii a precizat că este imposibil ca SCJU Târgu Mureş să nu fie printre spitalele-pilot care să aplice noua strategie de reformă, dar că, pentru selectarea celorlalte spitale vor fi introduse o serie de criterii.
"Probabil că vom avea cel puţin două spitale de acest statut, regional, cel puţin două spitale judeţene de urgenţă clinice, deci universitare, poate şi spitale judeţene neclinice, deci neuniversitare, vom avea spitale monospecialitate - institute (...)putem să inventariem multe: poate unul de inimă, poate unul de plămâni ş.a.m.d. şi ceva spitale municipale şi orăşeneşti, unde avem o cu totul altă cazuistică, avem alte specialităţi şi putem să vedem ce influenţă au şi asupra lor proiectele de lege pe care le punem în practică. Deci aceste criterii le vom gândi de aşa natură încât să obţinem noi foarte multe informaţii bune, cu care să operăm ulterior", a mai spus Nicolăescu.
MS începe întâlnirile regionale pe tema proiectelor de acte normative lansate în dezbatere publică.
Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică un proiect legislativ ce îşi propune să selecteze 12 spitale-pilot din România în care vor avea loc primele schimbări în ceea ce priveşte independenţa spitalelor, organizarea acestora, condiţiile de angajare ale medicilor şi salarizarea acestora. Conform acestui proiect, spitalele vor fi clasificate ca spitale-pilot de interes naţional (regionale şi de urgenţă) sau spitale-pilot de interes local (municipale şi orăşeneşti).
Sursa: AGERPRES