Noutati

53% dintre români sunt împotriva introducerii sistemului co-plată în sectorul spitalicesc

on . . Accesări: 1949

145580-phe2153 rsPeste jumătate dintre români nu sunt de acord cu introducerea sistemului de co-plată în sectorul spitalicesc, arată un studiu realizat de Exact Cercetare şi Consultanţă, în colaborare cu Link Resource, se arată într-un comunicat de presă al realizatorilor cercetării.


68% dintre persoanele intervievate consideră că introducerea sistemului de co-plată pentru serviciile spitaliceşti nu va avea un efect semnificativ în ceea ce priveşte îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite.


Mai mult decât atât, românii dezaprobă în proporţie de 78 % intenţia Ministerului Sănătăţii de a reduce numărul serviciilor medicale oferite gratuit prin intermediul asigurării obligatorii de sănătate, una din consecinţele introducerii pachetului de servicii de bază.


Chestionaţi în legatură cu încrederea lor în instituţiile aparţinând domeniului medical, românii au menţionat în proporţie de 88 % SMURD, iar la mică distanţă, cu un procent de 75 %, se situează sectorul de servicii medicale private.


Ambulanţa se află pe poziţia numărul 3, cu un procent de 49 %, în timp ce sectorul de servicii medicale publice este apreciat doar de 17 % dintre respondenţi.


Casa Naţională de Sănătate se bucură de încrederea a 12 % dintre români, iar Ministerul Sănătăţii de doar 11 %.
Studiul vine cu informaţii şi în legătură cu percepţia publicului în ceea ce priveşte spitalele publice şi private. Astfel, cele mai apreciate 3 spitale publice în Bucureşti din top 10 sunt Spitalul Universitar Bucureşti, Spitalul Militar Central şi Spitalul de Urgenţă Floreasca.


Respondenţii sunt de părere, în proporţie de 72 %, că pacienţii trebuie să aibă în egală măsură acces, în funcţie de opţiunea fiecăruia, la serviciile medicale plătite de către asiguratorul public, indiferent de forma de proprietate a prestatorului de servicii - public sau privat.


Un alt subiect de mare importanţă este impactul pe care îl au operaţiunile de export paralel asupra pieţei interne de medicamente, în sensul că, pe măsură ce cantităţile destinate exporturilor paralele cresc, volumele distribuite către farmaciile comunitare (şi implicit populaţiei) scad.


Dinamica acestui fenomen a fost evaluată în studiu. Astfel, dintre respondenţii care au declarat că suferă de o boală cronică pentru care li s-a prescris tratament de lungă durată, un procent de 62% au afirmat că, în ultimele 3 luni, li s-a întâmplat frecvent să nu găsească medicaţia prescrisă în mai mult de 3 farmacii sau chiar să nu o găsească deloc.


Cercetarea a fost comandată de Institutul Aspen Romania şi a fost prezentată specialiştilor din sectorul medical, organismelor naţionale şi europene de reglementare şi factorilor de decizie din sectoarele pharma şi medical, cu ocazia Bucharest Forum/Healthcare. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 3268 respondenţi, cu vârste cuprinse între 20 şi 60 de ani, rezidente în mediul urban în intervalul 1- 12 februarie. Respondenţii au fost selectaţi aleatoriu din panelul Exact Cercetare şi Consultanţă, care conţine 20.000 de respondenţi.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!