Noutati

Canabisul este cel mai consumat drog în rândul studenţilor, potrivit unui studiu al ANA pe 2012

on . . Accesări: 3121

Canabis rsCanabisul este drogul cel mai consumat de studenţi, în proporţie de 20,9%, potrivit primului studiu de acest fel realizat în rândul studenţilor din opt centre universitare din România, în anul 2012, de către Agenţia Naţională Antidrog (ANA).


"Potrivit rezultatelor studiului, se remarcă o prevalenţă a consumului de droguri de-a lungul vieţii de 23,2%, aici fiind incluse toate tipurile de droguri ilegale, dar şi tranchilizante (administrate fără prescripţie medicală) şi substanţele noi cu proprietăţi psihoactive comercializate sub numele de droguri legale sau plante etnobotanice", concluzionează raportul activităţii ANA pe anul 2012 prezentat marţi la sediul Ministerului Afacerilor Interne.


Conform statisticilor, dintre drogurile ilegale cel mai consumat este canabisul - 20,9%, urmat de ecstasy, ciuperci halucinogene, ketamină, cocaină, LSD şi amfetamine. Heroina înregistrează valori sub 1%. Substanţele noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP) au o prevalenţă pentru consumul de-a lungul vieţii de 9,5% iar consumul de tranchilizante fără prescripţie medicală înregistrează valoarea de 3,6%.

Afla care sunt sfaturile medicale cu referire la Abuzul de Droguri


"Potrivit rezultatelor obţinute în studiul ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs - n.r.), care a avut ca grup-ţintă elevii români în vârstă de 16 ani, se observă creşteri ale consumului de-a lungul vieţii pentru aproape toate tipurile de substanţe psihoactive analizate", informează ANA.


De asemenea, se observă o creştere constantă în ceea ce priveşte numărul estimat de consumatori problematici din Bucureşti, acesta fiind apreciat la 19.265, cu o rată de 20,1 la o mie persoane cu vârsta 18-49 ani, comparativ cu 16.867 consumatori problematici şi o rată de 17,4, cât arată o estimare realizată pentru anul 2007.


"În domeniul reducerii cererii de droguri au fost iniţiate sau finalizate, la nivelul ANA, 10 studii şi, de asemenea, au fost dezvoltate parteneriate cu organisme din diverse state în vederea cercetării fenomenului la nivel internaţional", precizează ANA în raportul pe 2012.


În ceea ce priveşte admiterea la tratament, în regim ambulatoriu şi de internare, au fost asistate 3.362 de persoane, dintre care 2.168 pentru droguri ilicite şi SNPP (1.742 au fost admise la tratament în 2011 iar 426 erau în tratament din anii anteriori). Principalele tipuri de substanţe pentru care s-a solicitat asistenţă sunt: SNPP, heroina, hipnoticele, sedativele şi canabisul iar SNPP reprezintă şi cel mai frecvent menţionat drog secundar.


"Prevalenţele bolilor infecţioase asociate consumului de droguri în rândul consumatorilor de droguri au înregistrat în ultimii ani tendinţe crescătoare. De asemenea, a fost semnalată apariţia unui focar de infecţie HIV/SIDA în rândul consumatorilor de droguri injectabile din România. Conform datelor furnizate de Comisia Naţională de Luptă Anti-Sida, numărul consumatorilor de droguri injectabile nou diagnosticaţi cu HIV a crescut în România de la 1-6 cazuri pe an până în 2010, la 114 cazuri în 2011", precizează ANA.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!