Consumul de antibiotice pe cap de locuitor este în China de zece ori mai mare decât media globală, iar ingerarea medicamentelor fără discernământ, atât de către oameni cât şi de animale, pune în pericol sănătatea mondială. China produce anual 210.000 de tone de antibiotice, iar jumătate din această cantitate este destinată bovinelor, a declarat Wu Zhen, directorul adjunct al Administraţiei de Stat pentru Alimente şi Medicamente (ASAM), potrivit
agenţiei de stat de ştiri Xinhua.
Oamenii de ştiinţă europeni au avertizat cu privire la faptul că acest consum exagerat de antibiotice în China ameninţă sănătatea mondială din cauza creşterii gradului de proliferare a bacteriilor rezistente la aceste medicamente, cum ar fi stafilococul auriu rezistent la meticilină (MRSA). Aceleaşi surse au semnalat că organismele rezistente la antibiotice se pot propaga uşor în alte ţări, din cauza zborurilor şi a comerţului internaţional, având în vedere faptul că China este principala ţară exportatoare din lume.
Antibioticele ajung la oameni prin intermediul lanţului alimentar, favorizând rezistenţa la antibioticele de uz uman. Potrivit 'Ziarului Poporului', un bebeluş născut prematur, la 650 grame, în oraşul Canton, a dezvoltat rezistenţă la şapte tipuri de antibiotice, din cauza faptului că mama sa a avut o dietă bazată pe carne şi ouă în timpul sarcinii. /Agerpres/