Preşedintele Traian Băsescu a apreciat, miercuri, că este necesară închiderea a aproximativ 200 de spitale care nu îşi justifică existenţa şi a peste 1.000 de unităţi şcolare care nu au elevi suficienţi. 'Spre exemplu acum ţinem 200 de spitale care nu îşi justifică existenţa, ca spitale. S-a făcut descentralizarea lor - foarte bine, era un pas necesar apropierea spitalului de comunitatea locală - dar nu am avut curaj să închidem ceea ce trebuie închis. Am împins
lucrurile la administraţia locală. Va trebui să revenim într-un fel sau altul. Acum omul spune: 'am spital aproape' şi de fapt el nu ştie că are spital aproape, dar este spital care nu îl poate vindeca, care nu dă certitudine intervenţiei medicale cu înalt profesionalism. Or, este o jumătate de pas', a spus şeful statului, într-un interviu acordat postului public de radio.
El a mai apreciat că situaţia este similară şi în sistemul de învăţământ, admiţând însă că în acest caz întârzierea este justificată, în condiţiile în care Parlamentul nu a adoptat deocamdată legea educaţiei.
'Ministrul Funeriu a comasat peste 1.000 de şcoli. Foarte bine, dar când le trimitem şcolile către administraţiile locale? Iar din câte ştiu eu, nu doar 1.300 de şcoli trebuiau închise - au sub 20 de elevi şi ţinem profesori, cu cheltuieli foarte mari - ci vreo 3.000 de şcoli. Deci totul este să ieşim din aceste jumătăţi de măsură. Este bine ce au făcut, dar nu au făcut tot, şi acesta este motivul de insatisfacţie', a apreciat Traian Băsescu.
El a adăugat că, după ce aceste şcoli vor trece la administraţia locală, primarului îi va fi mult mai greu să închidă unităţile, chiar dacă au prea puţini elevi. În aceste condiţii, el a apreciat că ministerele trebuie să îşi asume închiderea şcolilor sau spitalelor ineficiente. 'Dacă o sa facă la fel cum s-a făcut şi la spitale, întâi date la administraţia locală şi, practic, din punct de vedere administrativ pierdute de sub controlul Ministerului, sigur vor fi aceleaşi probleme la comasare, la închidere. ªtim toţi că trebuie să închidem mai bine de 3.000 de şcoli, unde nu sunt copii, pur şi simplu stau deschise. Ce învăţământ e acela, în care cei de la a V-a până la a VIII-a sunt şase copii şi toţi învaţă în aceeaşi clasă? Este clar că sunt sacrificaţi acei copii', a spus preşedintele.
El a mai remarcat că Ministerul Sănătăţii a realizat descentralizarea, dar că nu au fost închise spitalele care nu îşi justifică existenţa.
ªeful statului consideră că ministrul Sănătăţii a comis un act de curaj, dar l-a îndemnat în acelaşi timp să continue drumul început, în vederea eficientizării cheltuielilor.