Noutati

ARPIM consideră că noua metodă de compensare afectează pacienţii

on . . Accesări: 3171

medicamente1.jpgAsociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) consideră că noua metodologie de compensare a medicamentelor afectează accesul pacienţilor la tratamente, cu consecinţe posibil dezastruoase pentru starea lor de sănătate. ARPIM reiterează suportul acordat autorităţilor pentru menţinerea accesului pacienţilor la tratamente sigure şi eficiente. În acest sens, ARPIM a avut întâlniri în mai multe rânduri cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi ai Administraţiei Prezidenţiale, pentru a găsi soluţii la actuala situaţie dificilă generată de subfinanţarea sistemului sanitar, arată sursa citată.

Potrivit reprezentanţilor ARPIM, noile norme metodologice publicate pe pagina de web a Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) limitează sever accesul pacienţilor la tratamente şi la medicamente şi are un impact negativ asupra sănătăţii publice.
Propunerile asociaţiei care au fost comunicate în scris tuturor partenerilor, incluzând CNAS, Ministerul Sănătăţii şi Preşedinţia României, vor genera, dacă vor fi implementate corect, economii pentru sistemul sanitar de peste 1 miliard de lei pe an. În acelaşi timp, măsurile propuse vor menţine sau chiar îmbunătăţi accesul pacienţilor la medicamente şi tratamente, reliefează comunicatul.

'Am solicitat preţuri de referinţă la nivel de denumire comuna internaţională pentru toate listele de rambursare. În termeni pe înţelesul tuturor, aceasta înseamnă că va exista un singur preţ de referinţă pentru aceeaşi moleculă, indiferent de lista de rambursare (A, B sau C). O asemenea măsură ar putea aduce economii semnificative bugetului şi ar putea oferi o metodă transparentă şi predictibilă de setare a preţului de referinţă, iar, în acest caz, cei care vor câştiga cel mai mult vor fi pacienţii', a declarat Regis Lhomme, preşedintele ARPIM.

ARPIM este preocupat de lipsa de transparenţă generată de criteriile discriminatorii care au fost utilizate de CNAS în calcularea preţurilor de referinţă şi în gruparea medicamentelor în diferite clase terapeutice cărora li se aplică coeficienţi de corecţie stabiliţi arbitrar. Noua metodologie, care nu este nici transparentă, nici predictibilă, limitează accesul pacienţilor la tratamente, îi obligă să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru medicamente, cu consecinţe dramatice pentru sănătatea lor, într-o perioadă când dificultăţile economice fac încă şi mai dură viaţa de zi cu zi pentru populaţia României.

'Ca asociaţie profesională reprezentativă a industriei farmaceutice, suntem dezamăgiţi să observăm că CNAS nu a ţinut cont de niciuna din propunerile făcute de ARPIM pentru limitarea cheltuielilor provocate de potenţiale abuzuri şi fraude generate de noul mecanism de rambursare, şi că s-a preferat să se adopte un mecanism economic care îi forţează pe pacienţi să le acopere din buzunarul lor', se arată în comunicatul de presă.
ARPIM cere autorităţilor române să utilizeze criterii transparente şi predictibile pentru stabilirea preţului de referinţă şi a nivelului de coplată pentru medicamente şi îşi exprimă deschiderea totală pentru continuarea dialogului cu toţi factorii de răspundere menţionaţi mai sus, în vederea găsirii unor soluţii constructive pentru rezolvarea problemelor financiare existente în sistem. /Agerpres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!