Ministerul Sănătăţii nu intenţionează să introducă 'taxa pe sare', aşa cum fals se menţionează în unele publicaţii, a informat un comunicat al instituţiei remis vineri Agerpres. Ministerul Sănătăţii susţine necesitatea reducerii conţinutului de sare din produsele alimentare prefabricate, motiv pentru care specialiştii în sănătate publică intenţionează să înceapă o serie de discuţii cu reprezentanţii industriei alimentare pentru stabilirea unei strategii comune,
pe termen lung, privind reducerea consumului de sare în acest tip de produse.
În România, aproximativ 40% din populaţie (circa 5 milioane de persoane) este hipertensivă, în timp ce rata de control a tensiunii arteriale este de aproximativ 18%, a subliniat prof. dr. Cătălina Arsenescu Georgescu, preşedintele Grupului pentru hipertensiune arterială din cadrul Societăţii Române de Cardiologie, cu prilejul marcării Zilei Mondiale a Hipertensiunii. Unul dintre factorii de risc este sarea care, consumată în exces, duce la creşterea hipertensiunii.
Specialiştii spun că organismul are nevoie de 6 grame de sare pentru 24 ore şi numai o pâine albă conţine patru grame, toate celelalte produse conţin sare şi în special mezelurile.