Noutati

Programe pentru accesul public la defibrilatoare

on . . Accesări: 2142

defib.jpgBolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces în lume. Stopul cardiorespirator este o afecţiune letală care cauzează milioane de decese anual. Astfel, numai în Europa aproape 700.000 de oameni mor în fiecare an din cauza stopului cardiorespirator. Un număr semificativ din aceste decese au loc în afara sistemului medical, la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun, în diferite locuri publice sau acasă. Din acest motiv, amplasarea defibrilatoarelor automate externe în clădiri de birouri, în întreprinderi, mall-uri, metrou, aeroporturi, locuri publice aglomerate sunt necesare, susţin specialiştii americani participanţi la întâlnirea pe această temă cu Cardiac Science din SUA, organizată de Serviciul Comercial al Ambasadei SUA la Bucureşti.

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat a subliniat că în România au fost introduse defribrilatoarele automate pe maşinile de prim ajutor şi pe cele de transport pacienţi. 'Va trebui să ne gândim la accesul publicului la aceste defibrilatoare. Marile companii ar putea şi ele să achiziţioneze astfel de tehnologii, folosirea defibrilatorului o poate face orice persoană, care se află lângă cel care are nevoie, sunând la 112. Trebuie şi o reglementare legislativă în acest sens', a subliniat dr. Arafat.

Primele persoane aflate la locul unde este urgenţa sunt de obicei oameni obişnuiţi şi nu cadre specializate. Deşi resuscitarea cardiopulmonară este o componentă vitală în tratarea stopului cardiac, singurul tratament eficient este defibrilarea precoce, a explicat, la rândul său, Steve Jelfs, manager la Cardiac Science. El a subliniat că fiecare minut cu care se întârzie defibrilarea reduce şansele de supravieţuire ale pacientului cu aproximativ zece procente. Acesta a făcut referire la programele de acces public la defibrilatoare introduse în multe ţări. Amplasarea defibrilatoarelor precum şi programul de instruire pentru utilizarea lor sunt reglementate în aceste ţări de legi şi regulamente speciale pentru a permite un acces cât mai mare la defibrilare.

Dr. Raed Arafat a spus că şi la noi în ţară se impune un astfel de program. Stela Săsăran, general manager la Meditech, a menţionat că un astfel de defibrilator a fost donat în urmă cu doi ani aeroportului Otopeni, iar la Baia Mare a fost instalat un aparat la hypermarket-ul Real. Managerul a spus că astfel de aparate ar trebui să fie în toate locurile publice foarte aglomerate, la metrou, aeroport, gări, mall-uri, pe nave în porturi. 'Flota aeriană din România a fost informată că nu va mai fi primită pe aeroportul din Israel dacă la bordul aeronavelor nu au defibrilatoare. Pentru a achiziţiona aceste aparate este necesară o legislaţie specifică', a spus managerul Meditech.

Servicul Comercial al Ambasadei SUA la Bucureşti a organizat marţi un seminar împreună cu firma Cardiac Scienece din SUA, reprezentată în România de Meditech, şi Mmedist Imaging &Poc în cadrul căruia a abordat importanţa majoră a defibrilării precoce în cazul unui stop cardiorespirator. La seminar au participat Keith Kirkham de la Ambasada SUA la Bucureşti, specialişti, reprezentanţi ai unor ONG-uri./Agerpres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!