Cercetători de la Universitatea Cambridge au identificat o genă a cărei absenţă sau malfuncţie explică mai mult de jumătate din numărul cazurilor de cancer mamar. Gena denumită NRG1 (neuregulin-1) este localizată pe cromozomul 8 şi este de asemenea implicată şi în apariţia cancerului de prostată, a cancerului ovarian, de colon şi al vezicii urinare, au stabilit cercetătorii de la Cambridge. În urma unor experimente s-a observat că gena NRG1, în
cazul în care funcţionează normal, stopează proliferea celulelor canceroase pe cromozomul 8. Însă, în cazul în care această genă are anomalii de funcţionare sau este cu totul absentă, tumorile canceroase se pot dezvolta.
Fiecare om se naşte cu gena NRG1 în stare intactă, însă în timp, aceasta poate fi afectată de diverşi factori, lăsând astfel liber drumul pentru celulele tumorale.
'Cred că gena NRG1 poate fi cea mai importantă descoperire din ultimii 20 de ani de luptă împotriva cancerului pentru că ne oferă date vitale despre mecanismele care duc la apariţia cancerului de sân şi nu numai', a explicat Dr Paul Edwards, coordonatorul echipei de cercetători ce a realizat această descoperire.