Persoanele cărora le place să-şi bea ceaiul sau cafeaua foarte fierbinte se expun unui risc crescut de cancer la esofag, conform unui nou studiu publicat în British Medical Journal. Potrivit autorilor studiului, cercetători din cadrul Institutului de cercetare medicală din Queensland, Australia, riscul apariţiei acestei boli creşte de opt ori în cazul celor care au tendinţa de a-şi consuma băuturile favorite la temperaturi de peste 70 grade
Celsius.
Cancerul de esofag este responsabil pentru moartea a peste 500.000 de oameni din întreaga lume, în fiecare an. În Europa şi SUA, cancerul de esofag este în mod normal cauzat de fumat sau alcool, însă studiul publicat în British Medical Journal relevă că boala este foarte comună în nordul Iranului, unde consumul de băuturi alcoolice sau ţigări este foarte redus. Locuitorii provinciei Golestan beau însă cantităţi mari de ceai fierbinte, la temperaturi de cel puţin 70 grade Celsius.
Cercetătorii au examinat tabieturile unor locuitori ai zonei (300 bolnavi de cancer şi 571 sănătoşi) şi au constatat următoarele: ceaiul cu o temperatură de 65-69C dublează riscul cancerului de esofag, în timp ce temperaturile de la 70 de grade în sus măresc de opt ori acest risc. Consumarea ceaiului la un interval de două minute de la stingerea focului creşte riscul de cinci ori. În concluzie David C, Whiteman, de la Queensland Institute of Medical Research at Royal Brisbane Hospital din Australia, unul dintre autorii studiului, recomandă ca timpul de aşteptare de la stingerea focului să fie de cel puţin cinci minute.