Anul trecut în România peste 16 din 1000 de născuţi vii au decedat. Mai mult de 50% dintre aceştia au murit la domiciliu fără a putea beneficia de asistenţă medicală. Tot anul trecut specialiştii au estimat că aprox. 4000 de copii au fost abandonaţi în maternităţile din ţară.
Acestea sunt datele desprinse dintr-un studiu ştiinţific dat astăzi publicităţii de către reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, UNICEF, Instiutului de Ocrotire a Mamei şi Copilului şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului. Abandonul copiilor în maternităţi şi mortalitatea infantilă sunt două probleme care preocupă atât instituţiile europene cât şi pe cele ale statului român. Astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, prof. dr. Mircea Cinteză, ministrul Sănătăţii a declarat că, pentru anul viitor, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au în vedere câteva programe destinate exclusiv sănătăţii copilului. Astfel, se are în vedere responsabilizarea medicilor de familie care au acum capacitatea să înlocuiască pediatrii.
În această toamnă va fi definitivată şi legea prin care medicii de familie pot să devină proprietarii cabinetelor în care îşi desfăşoară activitatea. În cadrul contractului-cadru de anul viitor vor fi prevăzute responsabilităţi, dar şi recompense clare pentru medicii care vor accepta să profeseze în mediul rural şi se va avea în vedere dezvoltarea îngrijirilor comunitare medicale şi a celor de servicii de ambulanţă.(Biroul de presă al MS)