Dintr-un studiu publicat în revista Journal of The American College of Nutrition reiese că DHA (acidul docosa-hexa-enoic) administrat în doze de 1,5 g timp de 6 săptămâni, bolnavilor cu dislipidemii mixte a scăzut semnificativ nivelul trigliceridelor şi valoarea colesterolului seric (cu 21% faţă de palcebo), obţinându-se totodată şi o creştere a HDL-colesterolului „bun”.
Studiul clinic randomizat, dublu-orb, placebo-controlat, realizat pe 57 de femei şi bărbaţi cu nivele înalte ale lipidelor sanguine, a fost sprijinit de compania Martek Biosciences Corporation, producător de suplimente nutritive mai ales pe bază de microalge.
Particulele mici, dense de LDL (V-LDL) sunt considerate a avea un rol semnificativ în formarea şi depunerea plăcilor de ateroscleroză din artere. În cursul studiului s-a observat un declin de 10% în concentraţia acestor particule după consumul de DHA, ceea ce explică o parte a beneficiilor obţinute după un regim dietetic bogat în acizi graşi omega-3 la bolnavii cardiaci.