Noutati

A fost descoperită o predispoziţie pentru cancerul pulmonar

on . . Accesări: 6360

Riscul de îmbolnăvire de cancer pulmonar depinde de anumite variaţii genetice individuale, conform unui studiu internaţional publicat în revistele Nature şi Nature Genetics. Pentru un european din zece care suferă aceste mutaţii genetice ce predispun la cancer pulmonar, riscul de îmbolnăvire este practic de două ori mai mare în raport cu persoanele care nu au aceste predispoziţii genetice. Studiul a indicat prezenţa acestei variaţii asociate unui risc mult crescut de cancer pulmonar pe cromozomul 15, dar cercetătorii nu sunt însă de acord cu privire la existenţa unei relaţii directe între această predispoziţie genetică şi dependenţa de nicotină. ''Tabagismul este responsabil de 9 din 10 cazuri de cancer pulmonar, însă oamenii de ştiinţă susţin că anumiţi fumători întâmpină un risc mult mai crescut de a suferi de cancer pulmonar în condiţiile în care manifestă şi această predispoziţie genetică'', comentează un specialist britanic, Dr. Lesley Walker.
 ''Riscul atribuit acestei grupe de factori genetici reprezintă 15% din numărul cancerelor pulmonare. Asta înseamnă că mai avem încă de identificat şi alţi factori de risc'', a declarat pentru agenţia franceză de presă Mark Lathrop, director ştiinţific al fundaţiei Jean Dausset şi director al Caentrului naţional de studii genetice din Franţa. Acest studiu a fost realizat de Centrul internaţional de studii asupra cancerului al OMS, cu participarea unor oameni de ştiinţă din 19 ţări. În cadrul studiului au fost analizate peste 300.000 de variaţii genetice repartizate pe ansamblul cromozonilor la 10.000 de persoane, dintre care jumătate bolnavi de cancer pulmonar.
 Conform rezultatelor acestui studiu, riscul de cancer pulmonar este de 2 ori mai mare la persoanele care au anumite variaţii în cromozomul 15. Această zonă a cromozomului 15 identificată de cercetători conţine şi mai multe gene ale receptorilor de nicotină care ar putea îndeplini un rol important în apariţia acestei forme de cancer prin fixarea pe celule a nicotinei dar şi a altor agenţi toxici din fumul de ţigară. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!