Noutati

Ablaţia prin radiofrecvenţă a tumorilor heparice

on . . Accesări: 7777

Ablaţia percutanată prin radiofrecvenţă cu electrozi multiplii este o terapie sigură şi eficientă pentru neoplaziile hepatice de dimensiuni mari sau multiple, susţine un raport publicat în numărul din iunie al revistei American Journal of Roentgenology. “Una dintre cele mai mari limitări ale ablaţiei actuale prin radiofrecvenţă este imposibilitatea de a trata tumorile mari” a afirmat autorul principal al lucrării, Dr. Paul Laeseke, de la University of Wisconsin din Madison. “Sistemele actuale de ablaţie prin radiofrecvenţă pot arma un singur electrod şi determină zone relativ mici de ablaţie” fapt care complică tratarea tumorilor mai mari.
 Cu toate acestea, recent a devenit disponibil pentru uz clinic un sistem monopolar de radiofrecvenţă care are mai mulţi electrozi incorporaţi. În studiul de faţă cercetătorii au publicat datele obţinute de ei cu ajutorul acestui aparat (Cool-tip radiofrequency Switching Controller – Valleylab). Folosind acest nou sistem 23 de pacienţi cu 38 de tumori hepatice maligne (diametrul mediu de 2.7 cm.) au fost supuşi la 26 de şedinţe de ablaţie prin radiofrecvenţă. Sub control ghidat ultrasonografic şi CT electrozii au fost amplasaţi unul în apropierea celuilalt pentru a trata tumorile mari sau au fost plasaţi separat pentru a trata mai multe formaţiuni tumorale în acelaşi timp. Pentru a evalua efectele terapiei s-a efectuat CT imediat post-procedural şi la 1,3,6,9 şi 12 luni după ablaţie.
 Controlul local al formaţiunii a fost obţinut, cu excepţia unei tumori, în toate cazurile. Pentru 34 de tumori a fost necesară doar o şedinţă de ablaţie prin radiofrecvenţă. Utilizând echipamentul cu electrozi multiplii pentru ablaţia unor tumori mari a scăzut cu 54% timpul necesar efectuării procedurii în comparaţie cu sistemul cu un singur electrod. Complicaţiile notate în grupul de studiu au fost: un deces datorat unei embolii pulmonare, o hemoragie perihepatică asimptomatică şi un pneumotorace.
 “În timp ce rezultatele pe termen scurt sunt promiţătoare şi demonstrează că ablaţia prin radiofrecvenţă cu electrozi multiplii este sigură şi eficientă, sunt necesare studii de follow-up pe termen mai lung pentru a determina impactul acestei metode asupra ratei de supravieţuire şi rata de recurenţă a tumorilor” a notat Dr. Laeseke.
 
 Am J Roentgenol 2007;188:1485-1494.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!