Noutati

Activitatea fizică susţinută îmbunătăţeşte supravieţuirea femeilor cu cancer mamar

on . . Accesări: 5204

Activitatea fizică susţinută, echivalentă cu 1 oră sau mai mult de plimabare pe săptămână, îmbunătăţeşte supravieţuirea femeilor cu cancer de sân. Ipoteza se bazează pe faptul că în timpul efortului fizic scade nivelul de hormoni în circulaţia sanguină ovariană, ceea ce îmbunătăţeşte supravieţuirea. Totuşi, există puţine date care să susţină ipoteza.
 Studiul a fost efectuat pe 2.987 femei diagnosticate cu cancer de sân în stadiile I, II si III, între 1984 şi 1998.
 Activitatea fizica a fost măsurată în ore MET (metabolic equivalent task). Trei ore MET sunt echivalente cu mersul pe un teren timp de 1 oră. Riscul decesului prin cancer a scăzut cu 20% la un efort fizic echivalent cu 3- 8.9 ore MET pe săptămână, cu 50% la un efort fizic echivalent cu 9- 14.9 ore MET pe săptămână, cu 44% la 15- 23.9 ore MET pe săptămână şi cu 40% la 24 sau mai multe ore MET pe săptămână. Beneficiul activităţii fizice apare mai ales la femeile cu forme de cancer mamar care răspunde la hormoni. Riscul decesului a scăzut cu 50% la femeile cu tumori ce răspund la tratamentul cu hormoni, care desfăşoară mai mult de 9 ore MET pe săptămâna faţă de femeile care desfăşoară mai puţin de 9 ore MET pe săptămână.
 Comparativ cu femeile care desfăşoară mai puţin de 3 ore MET pe săptămână, riscul decesului s-a redus cu 6% la 10 ani la femeile care desfăşoară 9 sau mai multe ore MET pe săptămână.
 Femeile cu cancer de sân care desfăşoară o activitate fizică de intensitate medie, pentru 30 sau mai multe minute pe zi, 5 sau mai multe zile pe săptămână, supravieţuiesc mai mult.
 
Sursa: www.sfaturimedicale.ro

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!