O sarcină dusă la termen la o vârstă cât mai tânără reprezintă una dintre cele mai eficiente metode pentru prevenţia cancerului de sân, spun cercetători din Philadelphia. Rezultatele mai multor studii arată că o sarcină în jurul vârstei de 20 de ani scade riscul cancerului mamar la jumătate. Studii anterioare efectuate de acelaşi grup sugerează că celulele mamare se maturizează abia după prima sarcină dusă la termen şi doar când acest proces de diferenţiere este complet celulele devin mai puţin vulnerabile faţă de modificările cancerigene.
Sarcina oferă protecţie prin limitarea perioadei de timp în care celulele mamare sunt insuficient dezvoltate. Există o perioadă de timp cu risc înalt, în care susceptibilitatea la cancer este mult mai mare. Asta se situează în intervalul scurs de la începerea activităţii ovarelor până la prima sarcină. În acest timp glandele mamare suferă lunar o schimbare continuă, ciclică, controlată de hormonii ovarieni şi hipofizari. Aceste căi se modifică în timpul sarcinii sub influenţa hormonilor produşi de placentă şi embrion.
Rezultatele demonstrează că atât sarcina în sine cât şi hormonul excretat de placentă: hCG( human chorionic gonadotropin) reduc riscul cancerului de sân la şoareci. hCG induce modificări genetice permanente la nivelul celulelor glandei mamare şi promovează maturizarea lor, protejându-le astfel de schimbările degenerative canceroase ulterioare.