Un alt argument în favoarea utilizării ceaiurilor este reprezentat de studiile pe animale care au demonstrat că acestea constituie o metodă simplă şi necostisitoare pentru prevenţia diabetului şi chiar a cataractei.
Timp de trei luni cercetătorii au administrat ceai verde şi negru animalelor de experienţă (şoareci) cu diabet, după care au monitorizat compoziţia chimică sanguină şi progresia leziunilor oculare.
Echivalentul a cinci căni de ceai la oameni a prevenit semnificativ apariţia cataractei în comparaţie cu lotul de control care nu a primit ceai. Amândouă tipuri de ceai au dus la scăderea glicemei, care constituie cheia reducerii complicaţiilor prin hiperglicemie. Mulţi oameni de ştiinţă cred că ceaiul verde este mai sănătos decăt ceaiul negru, deşi s-au demonstrat aceleaşi efecte benefice şi în prevenţia aterosclerozei, iar studii recente sugerează un rol important a amândurora în combaterea multor boli răspândite în populaţie.