Noutati

Braşov: Cazurile noi de cancer depistate anul trecut în judeţ, în scădere

on . . Accesări: 1366

 

 

 

O nouă campanie "Februarie-luna naţională de prevenire a cancerului" se desfăşoară în Braşov prin acţiuni în şcoli şi distribuirea a peste 2000 de pliante pentru informarea femeilor cu privire la importanţa efectuării testului Babeş Papanicolau.

"Vom derula aceste activităţi împreună cu Asociaţia Îngrijire Acasă şi Asociaţia Filantropică Medical Creştină "Christiana", dar şi cu medicii de familie, Inspectoratul Şcolar Judeţean. Vom merge, pe cât posibil, în cât mai multe şcoli pentru o informare cât mai corectă a tinerilor, dar şi a întregii populaţii.

Scopul acestei campanii este de a creşte nivelul de educaţie al femeilor şi de creştere a adresabilităţii la cabinetele medicale pentru a efectua testul de depistare activă a cancerului de col uterin. De asemenea, vor avea loc întâlniri pentru educarea femeilor în cadrul proiectului "Sănătate intimă feminină", coordonat de Asociaţia Îngrijire Acasă", a informat miercuri, într-o conferinţă de presă, dr. Georgeta Ileana Negoiţă, medic primar în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Braşov.

Aceasta a precizat că, deşi din anul 2012 există un Program naţional de screening gratuit privind depistarea cancerului de col uterin, foarte puţine femei se prezintă la medic în cadrul acestuia.

În ceea ce priveşte numărul de cazuri noi de cancer luate în evidenţă la cabinetul de oncologie, în funcţie de localizare, se constată o scădere a numărului de noi îmbolnăviri pe primele trei trimestre ale anului 2014.

Cancerul cu cel mai mare număr de îmbolnăviri la nivelul judeţului este cel bronho-pulmonar cu 103 cazuri, faţă de 123 în anul 2013, urmat de cancerul colo-rectal - 96 de cazuri anul trecut faţă de 115 în anul 2013. Cancerul de sân la femei a înregistrat de asemenea o scădere, 99 de cazuri în anul 2014, faţă de 118 în 2013. Urmează cancerul de col uterin cu 41 de cazuri în 2014 faţă de 50 în 2013, cancerul de prostată, cancerul de stomac, cancerul de pancreas, cancerul de vezică urinară, cancerul de ficat şi cancerul de piele, unde se înregistrează cel mai mic număr de cazuri noi apărute, opt în anul 2014 faţă de 12 în anul 2013.

Medicii atrag din nou atenţia că orice control făcut din timp ar putea descoperi cancerul în stadii incipiente, ceea ce înseamnă vindecare sută la sută, iar femeile trebuie să ştie acest lucru şi să meargă la control.

Referitor la vaccinarea anti HPV pentru prevenirea cancerului de col uterin, numărul persoanelor imunizate în judeţul Braşov a scăzut dramatic, anul trecut vaccinările fiind zero.

Dacă în anul 2012 s-au vaccinat complet cu cele trei doze un număr de 439 de persoane de sex feminin, din care 35 fete cu vârsta între 11-14 ani, în anul 2013 numărul a scăzut la 32 de persoane din care şapte cu vârsta între 11-14 ani. Anul trecut, vaccinarea anti HPV a fost zero în judeţul Braşov, a mai spus dr. Georgeta Ileana Negoiţă. 

În fiecare an, în 4 februarie se celebrează Ziua Mondială împotriva cancerului.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!