Săptămâna 20 ianuarie-26 ianuarie a fost declarată Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin şi va fi marcată de Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, formată la iniţiativa Fundaţiei Renaşterea.
Seria de evenimente îşi propune să atragă atenţia asupra mortalităţii provocate de cancerul de col uterin în România.
România pierde zilnic şase femei în lupta cu această boală, situându-se pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin.
Importanţa screeningului periodic şi a vaccinării împotriva HPV în prevenirea cancerului de col uterin şi infecţia HPV ca generatoare de veruci genitale se află printre temele care vor fi aduse în discuţie la întâlnirile din Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.
În seria acestor manifestări, miercuri, 22 ianuarie, va fi organizată o conferinţă de presă la sediul Centrului Medical de Excelenţă al Fundaţiei Renaşterea, la care vor participa Mihaela Geoană, preşedinta Fundaţiei Renaşterea, dr. Rodica Tănăsescu, preşedinta Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, Victor Olsavsz, şeful Biroului OMS în România, şi prof. dr. Sorin Ţiplică, medic primar la Spitalul Clinic Colentina.
''Ştim cu toţii că sănătatea este cea mai de preţ. Trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a o păstra, deoarece este mult mai uşor să previi decât să tratezi. Mesajul Fundaţiei Renaşterea către toate femeile este că putem preveni apariţia cancerului de col uterin printr-un regim de viaţă sănătos, prin controale medicale periodice şi prin vaccinare. Stă în puterea noastră să ne ferim de cancer, să diagnosticăm precoce orice afecţiune prin investigaţii medicale regulate şi să ne păstrăm sănătatea'', subliniază Mihaela Geoană.
''Este important să ştim că pentru această formă de cancer, cancerul de col uterin, există un vaccin care poate să ne protejeze; pentru majoritatea formelor de cancer nu există această soluţie, aşa că trebuie să profităm de această şansă şi să facem vaccinul. Părinţii trebuie să meargă la medicul ginecolog sau la medicul de familie şi să discute despre acest vaccin - trebuie să lase frica, ruşinea la o parte, pentru că viaţa copilului lor este mai importantă'', consideră Dana Războiu, ambasador al Coaliţiei de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România.
Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin este un eveniment paneuropean iniţiat de Asociaţia Europeană pentru Cancer Cervical (ECCA), care se desfăşoară şi în România din 2007. În această săptămână sunt programate mai multe acţiuni de informare a publicului privind posibilitatea prevenirii cancerului de col uterin prin screening şi vaccinare, precum şi distribuirea de materiale informative, la nivel naţional.
Braşov: Campanie de informare, educare şi conştientizare cu privire la cancerul de col uterin
ECCA este o organizaţie fondată în 2002 de 15 instituţii din toată Europa cu scopul de a coordona pe întreg continentul programe educaţionale de sănătate publică şi a se adresa autorităţilor naţionale, ridicând nivelul de conştientizare şi informare medicală privind necesitatea prevenirii cancerului de col uterin.
Sursa: AGERPRES