Noutati

Ministerul Sănătăţii va organiza o dezbatere publică privind contractele cost-volum

on . . Accesări: 2406

 

 

 

Luni, 24 noiembrie, Ministerul Sănătăţii va organiza la sediul Institutului Naţional de Sănătate Publică o dezbatere asupra proiectului de ordin privind modelul de contract, metodologia de negociere, încheiere şi monitorizare a modului de implementare şi derulare a contractelor de tip cost - volum/cost - volum - rezultat.

Potrivit unui comunicat de presă al MS remis miercuri AGERPRES, luarea cuvântului se va face în ordinea înscrierii pentru participare la dezbaterea publică, timpul alocat luării cuvântului fiind de trei minute.

 

Proiectul prevede constituirea unei comisii pentru negocierea contractelor cost - volum/cost - volum - rezultat pentru unele medicamente care ar urma să intre pe lista de compensate şi gratuite.

Prin contractele cost-volum, producătorii de medicamente vor plăti taxă clawback în funcţie de câte produse vor vinde dintre cele pe care le au pe lista de medicamente compensate şi gratuite.

În prezent, toţi producătorii plătesc clawback la fel, indiferent de câte medicamente există pe lista de compensate şi gratuite.

Taxa clawback este o taxă pe care o plătesc firmele producătoare medicamente pentru susţinerea liste de compensate şi gratuite. 

Potrivit proiectului publicat pe site-ul ministerului, comisia ar urma să fie compusă din şapte persoane: doi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, doi ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale şi trei de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Proiectul prevede că sumele aferente contractelor cost - volum/cost - volum - rezultat se stabilesc până la limita sumei rezultate din excluderea şi/sau modificarea procentului de compensare a unor medicamente incluse în listă, precum şi din aplicarea unor politici farmaceutice.

Totodată, negocierea se aplică medicamentelor care în urma evaluării efectuate de Agenţia Naţională a Medicamentului pot intra condiţionat în listă şi care îndeplinesc criteriile de prioritizare.

Comisia de negociere se va întruni lunar până pe data de 10 a lunii în curs pentru a analiza cererile depuse în luna/lunile anterioară/anterioare.

"Contractele cost - volum/cost - volum - rezultat intră în vigoare la data de 1 a lunii următoare celei în care prin hotărâre a guvernului a fost introdus medicamentul în listă", mai prevede proiectul.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!