Noutati

Femeile din Buftea beneficiază de un program gratuit de prevenţie prin care pot depista la timp cancerul

on . . Accesări: 1275

 

 

 

Femeile din Buftea beneficiază până în data de 3 octombrie 2014 de investigaţii medicale gratuite, pentru sân şi col uterin, în cadrul programului "Unitatea Mobilă de Diagnostic Renaşterea", iniţiat de Fundaţia Renaşterea.

Primarul oraşului Buftea, Gheorghe Pistol, a arătat că programul început de Fundaţia Renaşterea în 8 septembrie, în cadrul proiectului SALVA ''Şansa la viaţă activă'', a oferit femeilor din oraşul ilfovean posibilitatea de a conştientiza rolul prevenţiei pentru sănătatea lor, subliniind că peste 200 de persoane din Buftea au beneficiat de serviciile medicale ale Unităţii Mobile.

 

Unitatea Mobilă a fost prezentă la Năvodari (perioada 8 august - 4 septembrie, efectuând 280 de teste Babeş Papanicolau şi 200 de mamografii), la Buftea (între 8 septembrie - 3 octombrie - 166 teste Babeş Papanicolau, 114 mamografii), iar în perioada următoare se va afla în judeţul Gorj (8 octombrie - 5 noiembrie) şi, după această dată, în judeţul Iaşi, până pe 5 decembrie.

Preşedintele Fundaţiei Renaşterea, Mihaela Geoană, a precizat că aceste consultaţii, oferite prin Unitatea Mobilă femeilor din mediul rural sau din oraşele mici, sunt foarte importante pentru sănătatea lor, deoarece pot efectua analize şi consultaţii gratuite şi pot depista cancerul de sân sau cancerul de col uterin în faze incipiente, când boala se poate vindeca.

'' Controlul medical efectuat anual este deosebit de important pentru a ne ajuta să depistăm orice afecţiune la timp, pentru a putea fi vindecată. Prin acest proiect, dorim să venim în sprijinul femeilor care, din motive financiare sau geografice, nu pot beneficia de aceste servicii medicale, aducând cabinetele medicale la ele în localitate '', a declarat Mihaela Geoană, preşedintele Fundaţiei Renaşterea.

Potrivit acesteia, mesajul pe care Fundaţia îl transmite, prin deplasările Unităţii Mobile, este că prevenţia salvează viaţa şi că toate femeile trebuie să efectueze anual aceste controale, ea precizând că, în prezent, Fundaţia beneficiază de două Unităţi Mobile.

Vicepreşedintele Fundaţiei Renaşterea, Cristiana Copos, a adăugat că pe lângă facilitarea accesului femeilor la control medical, Fundaţia îşi propune, prin proiectul SALVA ''Şansa la viaţă activă'', să ajute persoanele diagnosticate cu astfel de afecţiuni şi prin alte acţiuni, precum consilierea psihologică acordată pacienţilor sau medierea cu angajatorii.

Dr. Ala Danilceac, medic specialist obstetrică-ginecologie, a atras atenţia asupra faptului că incidenţa cea mai mare în cazul cancerului de sân şi de col uterin o prezintă femeile peste 40 de ani, care trebuie să efectueze un control de specialitate în fiecare an, pentru a depista eventualele cazuri de cancer în stadiul 0 sau 1, când sunt vindecabile.

Fundaţia Renaşterea a adus în ţară prima Unitate Mobilă pentru investigaţii de sân şi de col uterin, pentru diagnosticarea precoce a cancerului, în anul 2008, aceasta fiind dotată cu un cabinet ginecologic şi unul de radiologie - mamograf.

Până în prezent, Unitatea Mobilă de Diagnostic Renaşterea a ajuns în 33 localităţi ale României, iar peste 16.400 de femei au beneficiat de servicii medicale gratuite, fiind efectuate 15.017 de teste Babeş Papanicolau şi 8.586 de mamografii.

Unitatea Mobilă reprezintă o investiţie de peste 300.000 euro, finanţată de Enel Cuore Italia, iar costurile legate de operare în perioada august - noiembrie 2014 provin din finanţare POSDRU (proiectul 140221 SALVA- Şansa la Viaţă Activă) şi fonduri proprii ale Fundaţiei.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!