Noutati

Vinereanu (MS): Aproximativ 60% dintre pacienţii cu infarct miocardic acut beneficiază de angioplastie

on . . Accesări: 1225

 

 

 

Aproximativ 60% dintre pacienţii cu infarct miocardic acut beneficiază de proceduri de angioplastie, în cadrul Programului de tratament intervenţional al infarctului miocardic acut, faţă de 6% în 2010 când a început programul, a declarat preşedintele Comisiei de cardiologie a Ministerului Sănătăţii, Dragoş Vinereanu.  

"Programul de tratament intervenţional al infarctului miocardic acut a început în august 2010.

Dacă în 2010 de această procedură de angioplastie primară beneficiau doar 6% dintre pacienţii cu infarct miocardic acut acum beneficiază 60% din pacienţii cu infarct miocardic acut. Dacă în 2010 existau doar şase centre în care se făceau aceste proceduri, acest proceduri se efectuau doar ocazional cu un număr la nivelul ţării de maxim 600 de proceduri pe an vorbim la ora actuală de 13 centre care fac un număr mare de proceduri, în general peste 300-350 proceduri per centru, ajungându-se la peste 6.000 de pacienţi rezolvaţi prin această procedură, în fiecare an", a spus Vinereanu. 

Potrivit acestuia, în 2009 mortalitatea intraspitalicească prin infarctul miocardic a fost de 13,5%.

"În 2009 vorbeam de o mortalitate intraspitalicească prin infarctul miocardic acut de 13,5% ceea ce ne situa, la nivelul Europei, în coada ţărilor din UE. În acest moment vorbim de o mortalitate globală la nivelul ţării de 8,2%, iar în centrele în care se practică această procedură de o mortalitate de doar 4%. Acest lucru ne situează printre primele ţări din Europa, similară cu centrele de cardiologie intervenţională din SUA. Rezultatele acestui program sunt impresionante", a mai spus oficialul MS.

Referindu-se la Programul de prevenţie secundară a morţii subite, preşedintele Comisiei de cardiologie a Ministerului Sănătăţii a spus că acesta finanţează două tipuri de dispozitive: defibrilatorul implantabil, un dispozitivi care se se introduce sub piele şi care în momentul în care un pacient face stop cardiac îl resuscitează pe loc printr-un şoc electric intern, şi dispozitivul de resincronizare cardiacă cuplat cu defibrilare internă, care ajută pacienţii cu insuficienţă cardiacă.

"Aceste dispozitive erau extrem de scumpe, între 7.000 şi 10.000 de euro. MS finanţează 6 centre performante pentru a efectua acest tip de proceduri. După trei luni de program s-au implantat, în cele şase centre, 60 de dispozitive de defibrilare internă şi dispozitive combinate de resincronizare şi defibrilare internă. Cam 3/4 din câte se realizau la nivelul ţării în anii precendenţi. Se creşe foarte mult numărul de aceste dispozitive şi se dă o şansă unor pacienţi care ar fi putut beneficia eventual de transplant cardiac. Aceste program de prevenţie a morţii subite se suprapune peste cele două subprograme ale CNAS, care finanţează şi ele aceste dispozitive şi care şi ele şi-au crescut cifrele în ultimul an. Probabil că la sfârşitul acestui an vom avea 600 de dispozitive implantate la nivel naţional, acoperite din cele două programe, cel al ministerului Sănătăţii şi cel al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate", a mai spus Dragoş Vinereanu.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!