Agenţia germană de presă DPA informează că mai puţine persoane vor trebui să doneze sânge, datorită unor reguli de folosire mai inteligentă a unităţilor de sânge deja stocate.
În Germania, centrele de donare obişnuiau să presupună că nevoia de sânge va creşte constant. "Fiecare donare de sânge era extrem de necesară", a spus Friedrich-Ernst Dueppe, purtător de cuvânt al Centrului de Donare Vest din cadrul Crucii Roşii germane. Lucrurile s-au schimbat acum.
Potrivit Institutului Paul Ehrlich (PEI), un institut federal, necesarul de sânge a scăzut în ultimii doi ani, în 2013 fiind cu 5% mai mic decât în anul precedent.
Spitalele încep să economisească sânge, în parte ca urmare a unei noi conştientizări a costului, explică Haema AG, furnizor privat de sânge şi produse din sânge şi operator al unor centre de donare din Germania.
Pioniere ale schimbării de mentalitate sunt spitale universitare din oraşele Muenster, Bonn şi Frankfurt, precum şi din landul Schleswig-Holstein. La începutul anului 2013 a început un program de management al sângelui cuprinzând aproximativ 20 de măsuri. De exemplu, înainte de intervenţia chirurgicală, pacienţii sunt testaţi pentru anemie şi, dacă rezultatele sunt pozitive, nu sunt operaţi până când problema nu este tratată.
Dar nu este doar o chestiune de a economisi bani. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a cerut mult timp o mai mare grijă cu sângele stocat pentru a-i proteja pe pacienţi de posibile efecte adverse şi boli secundare care pot fi transmise în timpul transfuziilor cu sângele altcuiva.
Dueppe a anunţat că unele mici campanii de donare de sânge au fost anulate şi, de asemenea, se reduc donările de sânge cu RH pozitiv, care este cel mai comun. Sângele are un termen de valabilitate de doar 42 zile, a remarcat el, şi ar fi lipsit de etică să fie aruncat. Totuşi, donările de sânge cu RH negativ sunt insuficiente, stocurile asigurând transfuziile doar pentru două-cinci zile.
Deşi volumul donărilor de sânge este în mod clar controlat, nu există o scădere semnificativă a cererii, mai remarcă Haema AG. Transfuziile nu pot fi întotdeauna evitate, în special în zonele dens populate, cu numeroase spitale şi urgenţe medicale. Viaţa unor pacienţi depinde de sânge donat. Bolnavii de cancer, de exemplu, continuă să necesite numeroase transfuzii şi primesc aproximativ 20 la sută din toate donaţiile de sânge.
Crucea Roşie din Germania estimează că cererea va creşte din nou pe măsură ce societăţile lumii îmbătrânesc. Pe măsură ce populaţia Germaniei îmbătrâneşte, scade numărul donatorilor tineri. Cea mai mare penurie de donatori este în grupul de vârstă 25-40 de ani.
Sursa: AGERPRES