Noutati

Abordarea multidisciplinară – esențială pentru un management eficient în patologia respiratorie

on . . Accesări: 1697

 

 

 

Realizarea unui parteneriat pluridisciplinar şi crearea unor colaborări între specialişti, asociaţii de pacienţi, instituţii guvernamentale şi societatea civilă reprezintă priorităţile unui management eficient în domeniul afecţiunilor respiratorii. Aceasta este una din concluziile experţilor în patologia respiratorie şi ale liderilor de opinie din acest domeniu, prezenţi la prima ediție a Forumului de Management Respirator – RespiraForum. 

Scopul principal al întâlnirii l-a reprezentat realizarea unei platforme de acţiune pentru îmbunătățirea  managementului bolilor respiratorii în România. 

 

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, prevalenţa bolilor cronice respiratorii este în creştere, în special în rândul copiilor şi al persoanelor vârstnice. Mai mult, reprezentanţii OMS atrag atenţia că, deși majoritatea cazurilor pot fi prevenite, anual, patologia respiratorie este răspunzătoare la nivel mondial de patru milioane de decese. În ceea ce priveşte România, ţara noastră se află în primele 10 ţări din Europa cu cea mai mare rată a mortalităţii prin boli respiratorii, se arată într-un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din 2008. 

„Nu stăm bine la capitolul boli respiratorii pentru că nu cunoaştem cifrele reale. Ca să cunoşti cifrele reale şi anvergura fenomenului trebuie să faci ceea ce alte ţări fac cu repetiţie de ani de zile, şi anume studii epidemiologice. În România, aceste studii nu au fost realizate decât pe aria de bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC). Mă refer la studiul recent pe care Societatea Română de Pneumologie l-a încheiat şi care a semnalat o prevalenţă foarte mare a acestei afecţiuni. Avem de completat aceste acțiuni cu realizarea de studii în sfera astmului, sindromului de apnee în somn, bronşiectaziilor, adică în bolile pe care le întâlnim în practica medicală curentă, dar nu ştim complexitatea lor în raport cu sistemul de sănătate din țara noastră”, a declarat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Conceptul RespiraForum dorește să reunească la aceeaşi masă de discuţii profesioniști din specialități precum: pneumologie, alergologie, pediatrie, medicină de familie, oncologie, boli infecţioase, chirurgie toracică dar și specialiști în sănătatea publică. Pe lângă cadrele medicale, evenimentul dorește să atragă reprezentanți ai societății civile și reprezentați ai unor instituții din sfera sănătății. 

Experții prezenți la prima ediție a RespiraForum au dezbătut problematica bolilor respiratorii în România, după care au precizat, din punctul lor de vedere, care sunt cele mai importante obiective şi direcţii strategice de urmat în patologia respiratorie. Specialiștii au concluzionat că una din principalele direcții de urmat este realizarea şi consolidarea unui parteneriat multidisciplinar în sfera afecțiunilor respiratorii.

„Cred că printre principalele beneficii ale acestei întâlniri cu adevărat multidisciplinare a fost necesitatea de a reînvăţa să comunicăm eficient între noi, pentru că de prea multe ori, făcând eforturi de a creşte performanţa în propriul domeniu, uităm că medicina bună se face în echipă şi că echipele au un profil multidisciplinar. Din punctul de vedere al celor mai importante direcții dezbătute astăzi este foarte clar că trebuie să învăţăm să facem profilaxie și să controlăm eficient aceste afecțiuni. Este mai uşor şi mai ieftin să previi bolile, decât să le tratezi odată instalate și de asemenea, este mult mai eficient să le controlezi pentru a nu ajunge la alte complicații, care pot fi extrem de severe. Iar din acest punct de vedere, din păcate, eforturile sistemului nu sunt suficiente”, a declarat prof. dr. Miron Bogdan, preşedintele Comisiei de Pneumologie din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Importanţa lucrului în echipă a fost punctată şi de conf. dr. Paraschiva Postolache,  coordonatorul Grupului de Lucru de Reabilitare Pulmonară al Societății Române de Pneumologie: „Lucrez în echipă de foarte mulţi ani şi am observat că beneficiile sunt mult mai mari dacă soliciţi părerea tuturor specialiştilor, nu numai a medicilor, ci şi a asistenţilor medicali şi a tuturor persoanelor care sunt implicate în managementul bolilor respiratorii”. 

Stabilizarea sistemelor de standardizare a prevenţiei, diagnosticului, tratamentului şi monitorizării este un alt obiectiv care trebuie urgent realizat în domeniul afecţiunilor respiratorii, au precizat alte voci prezente în cadrul manifestării. „În momentul în care nu există ceva stabil, iar direcţiile se modifică de la un an la altul sau chiar de la o lună la alta, medicii sunt şi ei derutaţi, iar pacienţii nu pot beneficia de cea mai bună schemă de tratament sau de urmărire. Este nevoie de o stabilitate în ceea ce înseamnă strategiile de prevenţie, diagnostic, tratament şi monitorizare. Aceste metode și strategii, care includ ghiduri, note informative, training-uri de profil, necesită o anumită perioadă până când sunt implementate, perioadă care să permită diseminarea informaţiei, asimilarea de către corpul medical, reacţia şi sugestiile de completare ale specialiştilor, reacţia de acomodare a pacienţilor, feed-back-ul de la casele de asigurări de sănătate. […] Or, fluctuațiile şi alterarea secvențelor de mai sus produc o destabilizare a procesului operativ al sistemului de sănătate”, a declarat prof. dr. Voicu Tudorache, şeful Disciplinei de Pneumologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, adăugând că un alt aspect important îl reprezintă „abordarea terapeutică în mod personalizat, adică în concordaţă cu particularităţile fiecărui bolnav”.

Necesitatea unei uniformizări şi a unei predictibilităţi în domeniul bolilor respiratorii a fost punctată şi de conf. dr. Ovidiu Fira Mlădinescu, din cadrul Compartimentului de Recuperare Medicală Respiratorie a UMF „Victor Babeș” Timişoara: „Noi facem schimbare de dragul schimbării. Pentru ca lucrurile să meargă într-adevăr bine, trebuie să existe o uniformizare, o standardizare şi, mai mult, o predictibilitate care în momentul de faţă ne lipseşte în managementul bolilor respiratorii”.

Patologia respiratorie prezintă o serie de particularităţi distincte în România, comparativ cu alte ţări din Uniunea Europeană, a subliniat și conf. dr. Alexandru Rafila, expert în politici de sănătate publică: „De exemplu, spitalizarea prin boli respiratorii în România este de 2.817 cazuri la 100.000 de locuitori comparativ cu o medie europeană de 1.389 de cazuri. Practic noi avem de două ori mai multe cazuri de boli pulmonare spitalizate decât media europeană. Cred că acesta este un aspect extrem de important și care trebuie să fie luat în considerare în elaborarea politicilor de sănătate de Ministerul Sănătăţii”.

Numărul mare de spitalizări poate fi explicat prin numărul mare de exacerbări în bolile respiratorii, a precizat conf. dr. Oana Arghir, şeful Departamentului de Pneumologie clinică din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Constanţa.

Stabilizarea sistemelor de standardizare a prevenţiei, diagnosticului, tratamentului şi monitorizării ar putea fi răspunsul la problema numărului mare de spitalizări, consideră și preşedintele Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică, prof. dr. Diana Deleanu: „De exemplu, în Finlanda, prin implementarea unui program aplicat sistematic s-a obţinut o reducere a cheltuielilor de sănătate prin scăderea numărului de zile de spitalizare prin boli respiratorii. În ceea ce priveşte astmul bronşic, un studiu publicat în 2006 arată că numărul zilelor de spitalizare a scăzut cu 54%, în Finlanda în 2003, după implementarea unui program naţional pentru diagnostic şi tratament şi după introducerea terapiei anti-inflamatoare în astm. Datele sunt concomitente cu creşterea numărului de pacienţi astmatici diagnosticaţi în perioda respectivă, iar trendul este în continuare în scădere. Sunt optimistă şi sper că se va putea face la fel şi în România”. 

Forumul de Management Respirator – RespiraForum este o iniţiativă a companiei farmaceutice AstraZeneca menită să aducă în prim plan priorităţile din domeniul afecţiunilor respiratorii prin dialog şi dezbateri colective ale experţilor şi liderilor de opinie din domeniu. Întâlnirea va fi continuată cu organizarea la nivel regional a unei serii de conferințe științifice multidisciplinare, în principalele centre universitare din România pe tema bolilor respiratorii pentru creșterea educației medicale a specialiștilor implicați în tratarea acestor patologii. 

Coordonator evenimente: Cornelia Tone, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., 0733.011.104

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!