Noutati

Un copil uitat într-o maşină lăsată în soare poate muri în interval de 30 până la 60 de minute

on . . Accesări: 1896

 

 

 

Asociaţia spaniolă de pediatrie Sepeap, atrage atenţia cu privire faptul că în fiecare an se înregistrează cazuri de decese ale unor copii uitaţi în maşini închise şi fără ventilaţie, în special în perioada estivală, când temperaturile sunt mai ridicate.

În majoritatea cazurilor este vorba de minori cu vârste de sub doi ani, legaţi în scaunele de copii de pe locurile din spatele maşinii şi care devin victime nevinovate ale uitării unui membru al familiei sau ale celor lăsaţi în grijă.

De cele mai multe ori părinţii se fac vinovaţi de acest moment de neglijenţă din cauza stresului (la locul de muncă, în familie) sau a oboselii... 

Nu există un profil tipic al părintelui care îşi uită copilul în maşină, lucru care se întâmplă indiferent de nivelul socio-economic sau educativ. Mecanismele însărcinate cu reglarea temperaturii corporale la minorii de sub cinci ani nu sunt la fel de eficiente ca la adulţi. Corpul lor acumulează mai multă căldură şi se deshidratează mai repede. Ceea ce face să crească impactul pe care îl are căldura şi poate duce chiar la moarte. 

Chiar şi în zilele mai puţin călduroase, temperatura din interiorul unei maşini lăsată în soare poate să crească semnificativ în primele 15 până la 30 de minute. Într-o zi în care afară sunt 36 de grade Celsius, în interiorul maşinii temperatura ajunge la 67 grade C, în doar 15 minute. Dacă geamurile sunt coborâte circa 5 cm, în interior se vor înregistra 50 de grade, ceea ce este însă foarte mult. Temperatura corpului unui copil lăsat vara într-o maşină în plină soare şi fără ventilaţie poate ajunge la 42 sau 43 de grade, în decurs de 30 până la 60 de minute. 

Simptomele sunt următoarele: respiraţie rapidă, creşterea frecvenţei cardiace, febră, piele fierbinte, sete intensă, dureri de cap, iritabilitate, vărsături, pierderea cunoştinţei şi chiar convulsii. În astfel de cazuri trebuie să se acţioneze imediat, sunând la serviciile de urgenţă, pronosticul fiind determinat de cât de repede se acţionează.

În primul rând trebuie ridicat capul copilului, iar dacă este conştient să-i fie administrate lichide, de preferinţă săruri (de exemplu soluţie de rehidratare orală) care trebuie administrată în cantităţi mici şi cu anumită frecvenţă.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!