Noutati

Medicii de familie spun că fără reducerea birocraţiei nu pot prelua activităţi prevăzute în pachetul de bază

on . . Accesări: 1398

 

 

 

Reprezentanţii medicilor de familie au declarat că fără reducerea birocraţiei nu vor putea prelua în plus nicio activitate medicală prevăzută în pachetul de servicii medicale de bază.

"Noul proiect de pachet de bază, deşi preconizează modificări profunde şi constituie - cel puţin teoretic - un pas înainte pentru medicul de familie pe care îl valorizează ca profesionist, omite condiţii de bază, pe care noi le-am semnalat şi fără de care nu poate fi pus în practică: reducerea punctuală şi imediată a birocraţiei în medicina familiei.

Nu vom putea prelua nicio activitate medicală din pachet din lipsă de timp, deşi ne dorim acest lucru. Deşi ne-am supus legii şi folosim semnătura electronică extinsă pentru raportări la cnas, lucrăm online cu SIUI şi emitem reţeta electronică, ni se cere în continuare să şi tipărim rapoartele trimise electronic securizat (minimum 30 pagini) şi reţetele în condiţiile în care contractul-cadru prevede expres exclusivitatea raportării electronice", a declarat preşedintele Societăţii Naţionale a medicilor de Familie Rodica Tănăsescu la o conferinţă de presă.
Potrivit acesteia, din timpul de 15 minute alocat unei consultaţii peste 6 minute trebuie acordate completării de documente.
Reprezentanta SNMF a precizat că soluţii imediate pentru reducerea birocraţiei sunt realizarea reţetei unice pentru toate categoriile de medicamente, a reţetei fracţionabile pe orizontală, cu prescriere la două-trei luni pentru pacienţii cronici stabili şi eliberarea ei lunară la farmacie, respectarea corespondenţei electronice între diferitele nivele de asistenţă medicală prin Bilet de Trimitere şi Scrisoare medicală, raportare electronică, facturare electronică, lucru posibil pentru toţii doctorii care au semnătură electronică extinsă.
Tănăsescu a ţinut să precizeze că medicii de familie nu vor accepta să acorde servicii medicale sub coordonarea serviciului 112.
Reprezentanţii medicilor de familie mai susţin că în continuare li se impută bani pentru greşeli care nu le aparţin.

"Imputarea contravalorii reţetelor eliberate pensionarilor cu pensii până la 700 de lei. medicul de familie nu trebuie să verifice situaţia financiară a pacienţilor săi, ci să-i trateze. Imputarea contravalorii reţetelor unor pacienţi care figurau internaţi, deşi spitalele nu le asigură medicamentele necesare, mai ales pe cele pentru o patologie diferită de specificul secţiei respective", a afirmat Rodica Tănăsescu.
Ea a arătat că medicilor li se impută sume de bani pentru reţete eliberate unor pacienţi cu cancer, în baza scrisorilor medicale de la oncologi, în zonele unde aceştia sunt insuficienţi ca număr.

Totodată, doctorii susţin că Registrul Electronic de vaccinare funcţionează în continuare deficitar şi cer modificarea imediată a protocoalelor terapeutice şi a listelor de investigaţii medicale ce pot fi recomandate de medicul de familie, care să permită diagnosticarea şi tratarea bolilor prioritare, cu impact important în sănătatea populaţiei.
medicii de familie mai cer realizarea de urgenţă a Contractului asigurat-asigurator definit legal, care să clarifice drepturile, dar şi obligaţiile fiecărei părţi.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor medicilor de Familie Doina Mihăilă a spus că a solicitat cnas ca starea asiguratului să fie validată de Serviciul Informatic Unic Integrat, fără răspunderi pentru medicul prescriptor, iar un contract civil semnat de un medic şi o casă de asigurări să fie respectat de ambii parteneri în egală măsură.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!