Noutati

Carta Europenă a Drepturilor Bolnavilor de Cancer, lansată la PE de Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului

on . . Accesări: 1466

 

 

 

Corespondentul AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Prima Cartă Europeană a Drepturilor Bolnavilor de Cancer a fost lansată marţi, 4 februarie, la Strasbourg, la Parlamentul European, de Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului şi la realizarea căreia au participat cele mai importante organizaţii ale pacienţilor şi comunităţi medicale din Europa.

Evenimentul a fost găzduit de eurodeputaţii Daciana Sârbu şi Alojz Peterle, din Slovenia, şi organizat de Coaliţia Europeană a Pacienţilor Bolnavi de Cancer (ECPC) şi European Cancer Concord (ECC).


Carta Drepturilor Bolnavilor de Cancer este rezultatul a peste doi ani de muncă şi reprezintă un îndemn de a acţiona împotriva diferenţelor semnificative existente, în prezent, în rândul pacienţilor europeni care suferă de cancer.

'Această Cartă Europeană a Drepturilor Bolnavilor de Cancer transmite un semnal clar, care trebuie să fie auzit şi asumat ca prioritate de instituţiile europene: nevoia de a reduce inegalităţile cu care se confruntă cei afectaţi de această maladie. În prezent, nu toţi cetăţenii europeni au acces la aceleaşi tratamente, la servicii medicale de cea mai înaltă calitate, la cele mai recente descoperiri în materie de medicamente. În privinţa tratamentului şi îngrijirii de care pot beneficia bolnavii de cancer, diferenţele dintre statele sărace şi cele bogate ale Europei sunt uriaşe. Acest lucru trebuie să se schimbe, în primul rând prin efortul autorităţilor europene', a declarat Daciana Sârbu, membră a Comisiei de Mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară a PE.

Eurodeputata PSD a subliniat că lansarea Cartei Drepturilor Fundamentale pentru Pacienţii Europeni de cancer demonstrează angajamentul PE în eliminarea disparităţilor în tratarea cancerului în Europa. 'În actualele circumstanţe socio-economice din sudul, estul şi centrul Europei, unde sistemele publice de sănătate sunt în mod constant sub presiune din cauza măsurilor de austeritate, pacienţii de cancer şi familiile lor sunt primii care simt impactul asupra sănătăţii, finanţelor şi a calităţii vieţii', a mai afirmat Daciana Sârbu.

'Suntem mândri să fim asociaţi cu această iniţiativă', a declarat, la rândul lui, parlamentarul european sloven Alojz Peterle, preşedinte al grupului 'Eurodeputaţi împotriva cancerului', ai cărui membri au semnat, în majoritate, documentul. 'Acesta este un mandat clar pentru colegii noştri că trebuie să realizăm o schimbare efectivă în beneficiul bolnavilor europeni de cancer', a adăugat el.

La eveniment au mai participat comisarul european pentru sănătate, Tonio Borg, copreşedinţii European Cancer Concord (ECC), Thierry Le Chevalier şi Patrick Johnston, şi preşedintele ECPC, Francesco de Lorenzo.

'Această povară tot mai mare a cancerului va avea un impact nu numai asupra pacienţilor şi familiilor acestora, dar va reprezenta o problemă importantă şi pentru sistemele de sănătate şi pentru competitivitatea economică a Europei', a declarat Patrick Johnston, copreşedinte al ECC şi decan al Facultăţii de medicină, stomatologie şi ştiinţe biomedicale din cadrul Universităţii Queens din Belfast, Marea Britanie. 'Suntem mândri de faptul că această declaraţie a drepturilor reprezintă contribuţia medicilor oncologi şi a liderilor de lobby pentru pacienţi din 17 ţări europene, din cadrul a peste 1.000 de organizaţii naţionale, precum şi a milioanelor de pacienţi de cancer şi supravieţuitori din Europa', a adăugat Mark Lawler, manager de proiect al ECC, cu sediul la Universitatea Queens din Belfast.

Carta drepturilor pacienţilor bolnavi de cancer îşi propune să răspundă inechităţilor legate de statutul socio-economic, vârsta pacientului, accesul la îngrijiri de calitate şi lipsa unui plan cuprinzător naţional de control cu care se confruntă zilnic pacienţii care suferă de cancer, a apreciat Francesco de Lorenzo, preşedinte al ECPC, organizaţie cu 341 de membri în 45 de ţări. 'Povara economică a cancerului se apropie acum de 1.000 de miliarde de euro în lumea întreagă, făcând din aceasta maladia numărul unu în lume din punctul de vedere al costurilor pentru economia noastră globală. Acest parteneriat unic, sperăm noi, va asigura un beneficiu real pentru pacienţii de cancer', a adăugat el.

În Europa, în 2012, 3,45 milioane de persoane au fost diagnosticate cu cancer, boală care a provocat 1,75 milioane de decese, ceea ce înseamnă că 3 decese pe minut sunt cauzate de această maladie. În 28 din cele 53 de ţări europene, cancerul a luat locul bolilor cardiovasculare, devenind principala cauză a decesului prematur. Mai mult decât atât, îmbătrânirea exponenţială a populaţiei arată că dacă nu se iau măsuri eficiente de tratament şi prevenţie, o persoană va muri de cancer la fiecare zece secunde, informează un comunicat al ECC.

Cele trei principii centrate pe pacient care stau la baza Declaraţiei drepturilor pacientului european suferind de cancer sunt dreptul fiecărui cetăţean european de a primi informaţii exacte şi de a fi implicat proactiv în propria îngrijire, dreptul fiecărui cetăţean european la accesul optim şi în timp util la asistenţă de specialitate corespunzătoare, bazată pe cercetare şi inovare şi respectiv dreptul fiecărui cetăţean european de a primi asistenţă în cadrul sistemelor de sănătate în măsură să asigure rezultate optime de tratament, reabilitarea pacientului, cea mai bună calitate a vieţii şi îngrijire de specialitate la preţuri accesibile.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!