Variantele de modificare a sistemului de salarizare din sănătate trebuie negociate cu organizaţiile sindicale

on . . Accesări: 1189

140365-leu-1102 rsVariantele de modificare a sistemului de salarizare a salariaţilor din sănătate trebuie să fie construite doar pe calea dialogului şi a negocierii cu organizaţiile sindicale reprezentative din sistemul sanitar, consideră reprezentanţii Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" din România (FSSR).


Potrivit sursei citate, modificarea sistemului de salarizare în sănătate trebuie să ia în considerare mai multe variante, însă modelul agreat de sindicate vizează scoaterea unităţilor sanitare care realizează venituri din contractele cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate din categoria unităţilor bugetare.


"Toate unităţile sanitare care realizează venituri din contractele de furnizare de servicii cu Casa ar trebui să fie scoase din categoria unităţilor bugetare. Este modelul pe care-l preferăm, el asigurând o combinaţie între salariul minim, adică nivelul actual, cu toate sporurile incluse şi salarizarea suplimentară în funcţie de performanţă pentru toate categoriile de salariaţi din sistemul sanitar. De altfel, în condiţiile în care reaşezarea sistemului de decontare a serviciilor medicale în funcţie de gradul spitalelor, anunţat de Ministerul Sănătăţii, va conduce la o creştere a veniturilor pentru unele categorii de spitale, el ar putea fi aplicat încă din acest an" a spus preşedintele FSSR, Viorel Rotilă, într-un comunicat remis AGERPRES.


Statutul real al acestor unităţi sanitare, ale căror venituri depind de serviciile furnizate şi decontate, permite cu uşurinţă o astfel de măsură, se arată în comunicat.


"În această variantă, toţi salariaţii ar fi scoşi din categoria bugetarilor, aplicându-se un nou sistem de salarizare. Din punctul nostru de vedere forma actuală de salarizare ar trebui să constituie nivelul bazal, căruia i s-ar adăuga o suplimentare a salarizării bazată pe evaluare şi performanţă", afirmă sindicaliştii.


FSSR consideră că introducerea unui nou sistem de salarizare poate fi făcută numai cu condiţia adoptării prealabile a unui model obiectiv şi complex de evaluare, pe baza căruia să se facă salarizarea în funcţie de performanţă.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!