Computerul şi riscul pentru sănătate

on . . Accesări: 6161

Disconfortul ocular este principala problemă a operatorilor de calculator. Statisticile relevă că 70-90 % dintre operatori au astfel de probleme spre deosebire de funcţionarii din birourile clasice, care sunt afectaţi numai într-un procent de 45%. Problemele oculare determinate de activitatea la computer sunt tranzitorii şi sunt cunoscute sub următoarele denumiri: suprasolicitare oculară, oboseală oculară sau astenopie,  a declarat pentru Rompres, dr Nuţi Deliu, de la Secţia de Medicina Muncii din cadrul Institutului de Sănătate Publică. Ea a precizat că, dintre cele patru forme de astenopie, cele mai importante sunt cea vizuală şi cea oculară.
 Astenopia vizuală se caracterizează prin vedere înceţoşată, vedere dublă, fotofobie, pete în câmpul vizual, imagini remanente. Cea oculară se manifestă prin ochi obosiţi, dureroşi, senzaţie de usturime, arsură, mâncărime şi uscăciune oculară, senzaţia de nisip în ochi, înroşire oculară, lăcrimare.
 Astenopia este mai frecventă la femei, în cazul introducerii datelor, achiziţionării de date şi al conversaţiei prin intermediul computerului. Frecvenţa acestei afecţiuni creşte cu cât persoanele stau mai mult la computer. Pentru a evita apariţia ei, este necesară o pauză de 7-10 minute la fiecare oră, sau o pauză de 15-20 de minute la fiecare două ore, a menţionat dr. Deliu.
 Alte efecte care pot apărea sunt cele mioarticulare, descrise în special în zona coloanei cervicale, umerilor, mâinii şi pumnului. Aceste afecţiuni sunt determinate de condiţiile dificile de dactilografiat, de lectură, iluminat necorespunzător. Ca urmare a introducerii computerelor, în marea majoritate a locurilor de muncă au apărut şi procesele de stres.
 În anii '80 s-a constat, pe baza unor studii epidemiologice, o incidenţă crescută a avorturilor spontane sau a malformaţiilor la copiii născuţi de femei care lucrau la ecrane catodice. Studiile efectuate pe cohorte nu au găsit nici un risc de avort spontan la femeile care lucrau la computer în primul trimestru de sarcină. Un răspuns clar la această problemă se aşteaptă să fie dat abia peste cinci ani, când se vor finaliza mai multe studii referitoare la acest aspect.(Rompres)

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!