Numărul cardurilor europene de asigurare medicală (EHIC) aflate în circulaţie în România era la finalul anului trecut de 111.008, ceea ce reprezintă 0,5% din populaţia ţării, indică date publicate recent de către Comisia Europeană. Comisia Europeană a reamintit importanţa obţinerii cardului european de asigurare medicală (EHIC) de către cetăţenii europeni, mai ales înaintea plecării în vacanţa de vară. La 31 decembrie 2009, numărul EHIC aflate în circulaţie era de 187,66 milioane, reprezentând 37% din populaţia totală a celor 31 de ţări (27 de state membre UE plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia) în care acest card este valabil.
Cele mai multe EHIC din UE, aflate în circulaţie, au fost emise până acum de către Italia (58,196 milioane, reprezentând 97,6% din populaţia ţării), Germania (45 milioane, reprezentând 54,8% din populaţie) şi Marea Britanie (33,827 milioane, reprezentând 55% din populaţia britanică), iar cele mai puţine în Cipru (44.789) şi Letonia (52.288).
Cardul permite cetăţenilor UE acelaşi acces la sectorul medical public precum cetăţenii ţării în care călătoresc. Dacă sunt în situaţia de a primi tratament medical într-o ţară care percepe tarife pentru asistenţa medicală, cetăţenilor europeni care deţin EHIC le va fi rambursată suma respectivă cât mai curând posibil în ţara vizitată sau atunci când revin în ţara de origine. Pentru a fi eligibilă să primească un EHIC, o persoană trebuie să fie asigurată sau acoperită de sistemul de asigurări sociale de stat în orice ţară a UE sau în Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia.
Fiecare ţară este responsabilă pentru emiterea şi distibuirea cardurilor EHIC pe teritoriul său. Pentru a obţine un astfel de card, trebuie să fie contactată autoritatea locală în domeniul sănătăţii. În majoritatea ţărilor, există mai multe modalităţi de a solicita EHIC - personal, prin e-mail, scrisoare poştală sau fax, telefonic sau prin sistemul online.
Sursa: Agerpres