Bolile cronice netransmisibile sunt inamicii publici ai secolului XXI, peste 60% din decesele înregistrate anual la nivel mondial fiind cauzate de boli cardiovasculare - 17 milioane de persoane, 7,6 milioane de decese fiind cauzate de cancer, de boli pulmonare - 4,2 milioane şi de diabet - 1,3 milioane.
Academician prof. dr. Maya Simionescu a subliniat vineri, în deschiderea celui de-al doilea Congres Naţional "Bolile Cronice Netransmisibile", că se impune generarea unui raport naţional despre starea de sănătate a populaţiei măcar o dată la unul sau doi ani, pentru a cunoaşte adevărata stare de sănătate a populaţiei.
În ceea ce priveşte ţara noastră, doi din trei români suferă de boli cardiovasculare, 6,5 milioane de obezitate şi peste 100.000 de cancer, a precizat prof. dr. Maya Simionescu, copreşedinte al congresului. Incidenţa crescută la nivel naţional a cazurilor de boli cerebrovasculare, diabet, cancer şi boli pulmonare constituie o problemă de sănătate publică.
Însă, a adăugat ea, bolile cronice netransmisibile pot fi prevenite şi este necesară o abordare globală pentru aceste afecţiuni.
La rândul său, prof. dr. Ovidiu Băjenaru, preşedintele Societăţii Române de Neurologie, a arătat că bolile cerebrovasculare au o prevalenţă mult mai mare în România decât în majoritatea ţărilor lumii iar mortalitatea foarte crescută prin astfel de afecţiuni situează ţara noastră pe locul 3 în lume.
"Accidentele vasculare cerebrale (AVC) ischemice şi hemoragice au factori de risc comuni, ce pot fi influenţaţi prin măsuri eficiente de prevenţie primară şi secundară. Consecinţele invalidante fizice, neurocognitive şi psihiatrice alterează sever calitatea vieţii supravieţuitorilor după AVC şi cresc semnificativ costurile de îngrijiri de sănătate. Sunt necesare strategii şi măsuri concrete, precum şi alocarea de fonduri corespunzătoare pentru reducerea mortalităţii şi morbidităţii prin boli cerebrovasculare şi a consecinţelor lor pe termen îndelungat", a explicat prof. dr. Ovidiu Băjenaru.
Acesta susţine înfiinţarea Registrului Naţional de Accidente Vasculare Cerebrale şi apreciază că este necesară implicarea Ministerului Sănătăţii şi a CNAS pentru coordonarea la nivel naţional a culegerii şi prelucrării datelor.
Prof. dr. Băjenaru consideră de asemenea că este necesară înfiinţarea cel puţin a unei Unităţi de Urgenţe Neurovasculare pe judeţ şi a mai multora în centrele universitare medicale, care să devină coordonatori regionali.
"Sistemul medical românesc se confruntă cu o problemă de sănătate publică, ce trebuie tratată cu maximă seriozitate şi profesionalism, prin adoptarea strategiei mondiale de prevenţie şi tratament a bolilor cronice netransmisibile. Prevalenţa crescută a acestor afecţiuni în rândul populaţiei din România impune o abordare educaţională complexă, care să ofere medicilor, atât specialişti, cât şi rezidenţi, cele mai noi informaţii şi metode de prevenţie, diagnosticare şi tratament a bolilor cronice netransmisibile", a subliniat prof. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române şi copreşedinte al congresului.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Adrian Pană a prezentat în deschiderea manifestării ştiinţifice mesajul ministrului Sănătăţii.
Vineri şi sâmbătă se desfăşoară, sub egida Academiei Române, al doilea Congres Naţional "Bolile Cronice Netransmisibile", în care este abordată problematica bolilor cronice netransmisibile din perspectiva direcţiilor globale de prevenţie, monitorizare şi control.
Sursa: AGERPRES