Aluniţele pot fi periculoase pentru sănătate, avertizează dermatologii.

on . . Accesări: 5004

Aluniţele pot fi periculoase pentru sănătate, între cele mai redutabile afecţiuni ale pielii aflându-se melanomul malign, a subliniat vineri Prof. Dr. Virgil Feier, preşedintele Societăţii Române de Dermatologie, într-o conferinţă de presă. El a menţionat că afecţiunea menţionată trebuie diagnosticată cât mai precoce. În ceea ce priveşte semnele care trebuie să alarmeze pacientul şi să se prezinte la medic se află creşteri ale aluniţei în suprafaţă, în plan vertical, modificări de culoare, fie mai închis, fie depigmentare, şi câteodată în centrul acesteia apare o senzaţie de înţepătură sau un prurit.
 În aceste situaţii trebuie supravegheată aluniţa cel puţin o dată la trei luni. Prof.Dr. Virgil Feier a reliefat că normal este să ai până la o sută de aluniţe, dar, din păcate, unele se pot transforma în melanom când sunt expuse la soare. Jumătate dintre melanoame apar pe tegumente nemodificate sau pe zone neexpuse.
 Potrivit Prof. Dr. Ioan Nedelcu, multe aluniţe sunt tratate cu rostopască, ulei de ricin sau prin legare cu păr din coada calului. Este adevărat că aceste aluniţe dispar, dar urmările nu pot fi cuantificate. Un alt factor care poate face rău este tratamentul cosmetic sau epilarea aluniţelor. În zonele în care există păr pe aluniţe, acesta trebuie tăiat cu foarfeca şi nu epilat sau smuls, recomandă specialistul.
 Prof. Dr. Sanda Popescu de la Clinica de Dermatologie a Spitalului Colentina a explicat că până la 30 de ani pot apărea nervi pigmentari, însă nu toţi sunt periculoşi, de aceea trebuie consultat medicul specialist. Trebuie ca expunerea la soare a copiilor să se facă în primele ore ale dimineţii, începând cu vârsta de un an şi jumătate - 2 ani, sau după-amiaza târziu, a subliniat Prof. Dr. Sanda Popescu. Acest lucru este foarte important, pentru că modificările tegumentare se înregistrează până la 25 de ani, iar până la 18 ani se acumulează peste 50% din potenţialul nociv al soarelui.
 În legătură cu intervenţiile chirurgicale asupra aluniţelor, dermatologii susţin acest lucru atunci când se impune.
 Un studiu realizat în 2006 pe un eşantion de 784 de pacienţi la nivel naţional a reliefat că 86 de persoane sufereau de diferite forme de cancer de piele. De asemenea, 44% dintre persoanele care au fost examinate suferă arsuri de la prima expunere la soare, în timp ce 29% "se ard" şi se bronzează foarte greu. La 3,06% dintre pacienţii examinaţi s-a pus diagnosticul de melanom, în cazul a 2,29 % dintre ei diagnosticul a fost altă formă de cancer cutanat. Toate leziunile diagnosticate sunt cauzate de expunerea îndelungată şi neprotejată la soare. Din numărul total al pacienţilor examinaţi, peste 50% lucrează în aer liber fără să se protejeze. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!