Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, marţi, în faţa comisiilor de sănătate ale Parlamentului, că are în vedere în următorii ani investiţii prioritare în două-trei domenii, indicând secţiile de terapie intensivă şi cele de oncologie. 'Ceea ce noi dorim, mai ales pe partea de investiţii, abilitări şi dotări cu aparatură medicală este să luăm 2-3 direcţii de acţiune. Nu înseamnă că nu vom încerca să finanţăm şi alte domenii, dar eu cred că ar fi o iluzie a spune că în
2-3 ani vom putea reabilita şi vom putea dota cu aparatură pe toate secţiile spitalele din România. În schimb, putem să ne creionăm 2-3 domenii pe care să începem să le punem la punct sau să le dezvoltăm. Din punctul nostru de vedere, acestea ar putea să fie secţiile de terapie intensivă', a spus ministrul.
El a arătat că va propune ca o altă prioritate la capitolul investiţii să fie secţiile de oncologie. 'Din ceea ce eu am văzut personal în spitale eu voi propune ca una din priorităţi să fie pe domeniul oncologic, care este un domeniu în care, din păcate, atât infrastructura sanitară, cât şi dotările sunt necorespunzătoare, cu două trei excepţii - Institutul din Cluj, care este de nivel european, anul viitor vom termina construcţia Institutului oncologic din Iaşi, care va avea o infrastructură la nivel european şi la Bucureşti sunt lucrări de amploare, dar reabilitarea secţiilor de oncologie la spitalele judeţene este absolut necesară. (...) În privinţa finanţării oncologiei, cred că este o obligaţie a statului', a adăugat Cseke Attila.
Cseke Attila a subliniat, în faţa celor două comisii, şi importanţa informatizării sistemului sanitar, arătând că pledează pentru o aplicare riguroasă a cardului de sănătate. 'În ceea ce priveşte cardul de sănătate, sunt pentru o aplicare riguroasă a acestuia. Cetăţeanul care nu va avea cardul asupra lui în momentul în care se duce la o unitate sanitară sau la medicul de familie pentru a accesa un serviciu medical, nu va putea accesa, în afară de serviciile medicale de urgenţă, acel serviciu medical. Trebuie să-i învăţăm pe concetăţenii noştri să deţină asupra lor acel card', a spus ministrul, precizând că, începând cu luna ianuarie, vor fi eliberate 14 milioane de carduri.
Totodată, el a solicitat găsirea unor soluţii pentru ca numărul celor exceptaţi de la plata contribuţiilor să fie redus.
'Excepţiile s-au perpetuat de-a lungul anilor, am ajuns în 2008-2009 la peste 11 milioane cetăţeni care nu plătesc contribuţiile dar care, conform legii, au calitatea de asigurat. Acest lucru este în analiză la Ministerul Sănătăţii. Sigur, sunt anumite categorii care nu vor putea fi puse la plată - tineri, elevi, copii care nu au niciun fel de venit, nu pot fi obligaţi. Dar avem şi alte categorii de exceptaţi, care primesc indemnizaţii de la stat: revoluţionarii, persoanele condamnate politic, (...) sunt mai multe categorii. Cred că acele categorii vor trebui să plătească contribuţii', a arătat Cseke, care nu a dorit să se pronunţe dacă pensionarii ar trebui să fie excluşi din această categorie./Agerpres/