ASPIRINA scade riscul bolilor cardiovasculare la femei şi bărbaţi-în mod diferit

on . . Accesări: 5331

Rezultatele unei recente meta-analize realizate de către cercetătorii de la Centrul Universitar Medical “Duke”, secţia de cardiologie, incluzând datele a peste 95.000 de bolnavi, susţin cu desăvârşire ideea că aspirina reduce semnificativ riscul evenimentelor cardiovasculare (accident vascular cerebral, atac de cord), atât la femei cât şi la bărbaţi. Autorii studiului însă au ajuns la concluzia că modul în care este redus acest risc diferă în funcţie de sex, adică în timp ce la bărbaţi s-a observat reducerea de către aspirină  a riscului infarctului miocardic, la femei consumul acestui medicament se asociază mai degrabă cu scăderea riscului pentru accidentele vasculare cerebrale. Totodată s-a constatat că aspirina comportă şi un risc mai crescut de sângerare, la amândouă sexele.
  “Datele studiului sunt cu atât mai importante, cu cât până la ora actuală nu prea au existat studii care să confirme beneficiile aspirinei şi la femei, motiv pentru care aceasta a fost prescrisă de obicei numai pentru bărbaţi, deşi, conform rezultatelor noastre femeile ar putea beneficia de tratamentul cu aspirină în acelaşi măsură ca şi bărbaţii”, spune dr. Jeffrey Berger, cardiolog la Spitalul Duke şi prim-autorul studiului, publicat ieri în JAMA, subliniind că mult mai multe femei şi bărbaţi sănătoşi care tolerează aspirina ar trebui să o consume în mod preventiv pentru bolile cardioavasculare. “Se estimează că mai puţin de 5% din populaţie suferă de efectele adverse gastrointestinale ale aspirinei sau prezintă intoleranţă la medicament, aşadar mult mai multe persoane ar putea şi trebui să ia aspirină”, a adăugat el.
  Dintre cele 95.456 de persoane incluse în studiu 51.342 au fost femei. S-a observat o reducere a riscului pentru bolile cardiovasculare de către aspirină într-un procent de 12% la femei şi într-un procent de 14% la bărbaţi, comparativ cu placebo.
  Consumul de rutină a aspirinei pe o perioadă medie de 6,4 ani se asociază cu un număr de 2,5 evenimente hemoragice majore la 1000 de femei şi în jur de 3 cazuri la 1000 de bărbaţi, conform rezultatelor indicate de studiu.

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!