Senat: aviz pentru reducerea numărului de posturi din sistemul de asigurări pentru sănătate

on . . Accesări: 3351

document.jpgOUG 97/2010 privind modificarea numărului de posturi din sistemul de asigurări de sănătate a primit marţi avizul favorabil al Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială din cadrul Senatului României, ceea ce deschide drumul pentru aprobarea Legii 728/2010 în plenul Senatului. Conform textului ordonanţei avizate de Comisia pentru muncă a Senatului, numărul de posturi pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va fi redus de la 3.709 la 3.281, din care 241 pentru CNAS, inclusiv preşedintele organizaţiei, iar 3040 pentru Casele teritoriale pentru Asigurări de Sănătate, care vor fi repartizate de preşedintele CNAS.

Actul normativ a fost emis în vederea încadrării sistemului de asigurări de sănătate în sumele alocate pentru cheltuielile cu personalul. În 2010 au fost aprobate 104,7 milioane de lei pentru cheltuieli cu personalul, ceea ce nu asigură finanţarea decât pentru 3.709 locuri de muncă. Pentru plata integrală a drepturilor salariale în 2010 a întregii scheme de personal, ar fi fost necesară suma de 121,8 milioane de lei, au arătat senatorii din cadrul Comisiei pentru muncă, familie şi protecţiei socială.

Senatorii din Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială au avizat, în unanimitate şi propunerea legislativă privind serviciile de educare şi îngrijire a copiilor în timpul zilei. Conform propunerii legislative, sunt stabilite, între altele, condiţiile pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea centrelor care oferă servicii de îngrijire şi educare a copiilor în timpul zilei. Serviciile de îngrijire pot fi prestate în cadrul unor creşe, centre de zi sau servicii la domiciliu, dar este introdus un cadru legal pentru activitatea de bonă şi baby-sitting. Astfel, printre cerinţele pentru ca o persoană să devină bonă sau baby-sitter trebuie ca aceasta să aibă cel puţin 18 ani, să fi absolvit cursurile de învăţământ obligatoriu şi să aibă o stare de sănătate bună, atestată de medicul de familie. În cazul oferirii de servicii la domiciliul său, bona poate avea în îngrijire maximum patru copii cu vârste între trei luni şi şase ani sau şase copii cu vârste de peste şase ani.

Centrele de zi se înfiinţează prin hotărârea Consiliului local, funcţionează ca structuri publice de interes local, trebuie să se acrediteze şi pot avea caracter specializat, în funcţie de nevoile beneficiarilor.
Camera decizională pentru proiectul de lege este Camera Deputaţilor. /Agerpres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!