Guvernul reduce finanţarea programelor naţionale de sănătate şi de evaluare

on . . Accesări: 3209

sanatate1.jpgFinanţarea Programelor naţionale de sănătate de evaluare, profilactice şi cu scop curativ din Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate (FNUASS) se reduce cu circa 30 de milioane de lei, potrivit unei hotărâri de Guvern publicate marţi în Monitorul Oficial. Conform HG pentru modificarea şi completarea HG 261/2010 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anul 2010, pentru Programele naţionale de sănătate de evaluare, profilactice şi cu scop curativ finanţate din FNUASS este prevăzut un buget necesar de aproape 2,292 miliarde de lei din credite de angajament şi tot atât din credite bugetare. Din totalul de circa 4,584 miliarde de lei, aproape 2,3 miliarde de lei provin din transferuri de la bugetul Ministerului Sănătăţii (MS), prin credite de angajament şi credite bugetare în proporţii egale.

În vechea HG 261/2010 se prevedeau, prin FNUASS, peste 2,307 miliarde de lei din credite de angajament şi încă pe atât din credite bugetare. Din totalul de peste 4,614 miliarde de lei, aproape 2,53 miliarde de lei proveneau din transferuri de la MS, prin credite bugetare şi de angajament. Hotărârea de Guvern a fost luată în şedinţa din 20 octombrie.

Ministerul Sănătăţii intenţionează aducerea Casei Naţionale de Asigurări pentru Sănătate (CNAS) în subordinea instituţiei şi scoaterea fondului unic de asigurări de sănătate de la Ministerul Finanţelor Publice şi trecerea acestuia în administrarea CNAS, de la 1 ianuarie 2011, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul Cseke Attila. Ministerul Sănătăţii va promova, în perioada următoare, un pachet legislativ care urmăreşte eficientizarea mai multor domenii din sănătate - atât financiar, cât şi în domeniul resurselor umane.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!