
Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat consideră actul normativ 'de neacceptat'. 'Comisia de urgenţă a analizat punct cu punct iniţiativa legislativă şi a elaborat un răspuns amplu, tehnic. Actul normativ este de neacceptat. Toate ministerele responsabile se opun acestuia. De fapt, prin acest proiect de lege se va deschide total finanţarea către sistemul comercial privat. Va fi o competiţie comercială între sistemul public şi privat, în detrimentul bolnavului. Mai mult, prin acest proiect de modificare a Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii - Titlul IV - Sistemul naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat - dispar articole foarte importante, care vizează pregătirea celor care lucrează în sistem şi scad standardele de calitate privind echiparea ambulanţelor', a declarat pentru Agerpres subsecretarul de stat Raed Arafat.
Acesta spune că actul normativ prevede implicarea sistemului public în asistenţa medicală privată, ceea ce riscă să creeze discriminare între pacienţi. Dr. Raed Arafat a precizat că, în prezent, legislaţia permite existenţa unui sistem privat în asistenţa medicală de urgenţă sub o formă bine reglementată. 'Este una dintre puţinele părţi din sistemul medical care sunt reglementate prin lege - ce se finanţează şi până unde se finanţează din sistemul public în sistemul privat de urgenţă', a adăugat subsecretarul de stat. El a menţionat că sistemul privat de urgenţă, cel prespitalicesc, poate fi finanţat de Casa Naţională de Asigurări pentru transportul simplu şi pentru consultaţiile la domiciliu.
Anul trecut, Ministerul Sănătăţii a fost dat în judecată la Curtea de Apel Piteşti de o firmă privată, dar firma care l-a acţionat în instanţă a pierdut. Potrivit dr. Arafat, aceasta invoca libera competiţie comercială şi finanţarea competitivă pe fondurile publice în asistenţa de urgenţă, combătând constituţionalitatea unor articole din Legea 95, care se referă la finanţarea sistemului public şi privat pentru asistenţa medicală de urgenţă. Curtea Constituţională a stabilit, printr-o decizie din decembrie 2009, că articolele de lege sunt constituţionale.