De la 15 mai intră în vigoare noile reglementări privind concediile medicale

on . . Accesări: 4620

reteta.jpgCu toate că au stârnit o multitudine de controverse, noile reglementări intră în vigoare la mijlocul lunii. Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat joi că din 15 mai concediile medicale se vor acorda după noile prevederi legale. El a explicat că pacientul care doreşte un concediu medical va merge la medicul de familie, va fi consultat şi va completa o declaraţie pe proprie răspundere prin care îşi exprimă acordul ca în 24 de ore să îşi anunţe angajatorul, va da adresa la care poate fi găsit în intervalul orar 8-11, 12-17 şi 18-20 pentru a putea fi vizitat, cu excepţia situaţiilor justificate medical. În cazul nerespectării acestor cerinţe, pacientului nu i se va plăti concediul medical.

Primele cinci zile de concediu medical sunt plătite de angajator, iar din ziua a 6-a de către Casa de Asigurări de Sănătate. Cseke Attila a precizat că se apelează la poliţie numai dacă este nevoie şi nu se intră în domiciliul pacientului. Comisia care se va deplasa la domiciliul pacientului va încheia un proces verbal care va fi semnat şi de pacient în cazul în care acesta nu este găsit la domiciliu, se precizează acest lucru în proces şi se sistează plata concediului medical.

Ministrul Sănătăţii a detaliat necesitatea acestor reglementări spunând că în 2006 3% din fonduri s-au dus pe concedii medicale, sumă care s-a dublat în 2009, ceea ce face să se reducă finanţarea pentru tratamente, pentru medicamente şi pentru spitalizare. Tendinţa se menţine în creştere şi în primul trimestru al acestui an faţă de 2009. Astfel că în primul trimestru al anului 2009 s-au dat 220 milioane lei pentru concedii medicale, iar în primul trimestru din 2010 255 milioane lei pentru concedii medicale.

Ministrul a prezentat două exemple cu o persoană care a beneficiat în perioada 11 noiembrie 2009 - 28 februarie 2010 de şase concedii medicale cu boli diferite. O altă persoană a beneficiat de 11 concedii medicale eliberate între 23 noiembrie 2009 şi 9 aprilie 2010 având cinci boli diferite şi care a necesitat 75 de zile de concediu medical.

Ministrul a menţionat că CNAS va întocmi şi un program de acţiune în acest sens.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!