Proiectul privind coplata în sănătate va fi finalizat într-o săptămână

on . . Accesări: 4365

pacient-doctor.jpgProiectul de lege privind sistemului de coplată în sănătate va fi finalizat în timp de o săptămână, urmând să fie promovat în Parlament, a afirmat, miercuri, după şedinţa de Guvern, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila. 'Introducerea coplăţii este o condiţionalitate asumată de Guvern. Ne-am asumat nişte termene pentru acest lucru şi în foarte scurt timp, într-o săptămână, vom face public proiectul de act normativ', a spus ministrul, precizând că proiectul de lege va fi promovat la Parlament.

Reprezentanţii medicilor de familie sunt de acord cu introducerea coplăţii întrucât aceasta va reduce numărul de solicitări ale pacienţilor pentru trimiteri şi analize.
Preşedinta Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, dr.Rodica Tănăsescu, a declarat miercuri că este o măsură care trebuie luată întrucât este cerută de Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional. Ea a adăugat că introducerea coplăţii va descuraja cererile pacienţilor pentru trimiteri şi analize precizând că, în prezent, 10 - 15% dintre pacienţi vin să solicite diferite trimiteri, din proprie iniţiativă.
În opinia dr. Tănăsescu trebuie identificaţi cei care plătesc şi care nu. În cazul excepţiilor trebuie identificate sursele de finanţare pentru aceştia. Ea a adăugat că suma pentru coplată la medicul de familie va fi probabil cea mai mică.

Reprezentanţii Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) şi cei ai Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor au susţinut la rândul lor că vor fi de acord cu coplata numai dacă sumele colectate vor fi utilizate pentru specialităţile respective şi nu ca să acopere golurile de finanţare din sistemul de sănătate.
Introducerea coplăţii a fost discutată şi în ministeriatul dr. Ionuţ Bazac. Acesta avansase câteva posibile cifre pentru coplată - de exemplu, cinci lei pentru o consultaţie la medicul de familie şi 10 lei pentru o consultaţie la medicul specialist. Vizita la domiciliu a medicului de familie după orele de program se propunea să fie taxată cu 15 lei, iar pentru consultaţiile efectuate în structurile de urgenţă din spitale pentru pacienţii care nu reprezintă urgenţe medicale o contribuţie personală de 20 de lei./Agerpres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!