Noi medicamente aprobate în terapia sclerozei multiple

on . . Accesări: 3928

scleroza-trat.jpegLa nivel mondial două milioane de persoane suferă de scleroză multiplă,  afecţiune care apare în tinereţe iar întârzierea începerii unui tratament are efecte severe asupra calităţii vieţii. Administraţia Americană pentru Alimente şi pentru Medicamente (FDA) a aprobat recent două noi medicamente orale, care reduc la jumătate frecvenţa episoadelor acute în rândul pacienţilor cu scleroză multiplă. Studiile au demonstrat că pacienţii cărora li s-a administrat timp de doi ani Cladribine, un medicament folosit în chimioterapie, au avut o rată a recidivei puseelor cu 80 la sută mai mică. Acelaşi procent a fost înregistrat şi în cazul celor care au făcut tratament timp de un an cu imunomodulatorul Fingolimod.

Scleroza multiplă este o boală autoimună ce afectează sistemul nervos central (creierul şi măduva spinării). Afecţiunea se manifestă prin tulburări de vedere, dureri de cap, scădere a forţei musculare, pierderi de echilibru, depresie şi prin dificultăţi de concentrare şi de atenţie. Scleroza multiplă nu poate fi prevenită, iar evoluţia bolii este continuă şi ireversibilă. De aceea, medicii recomandă ca tratamentele să fie începute chiar de la primele simptome.

„Principalul tratament al sclerozei multiple este unul imunomodulator. Acesta este tratamentul de fond, ce se administrează de obicei injectabil sau prin tablete. Cu cât tratamentul este început mai devreme, cu atât este mai bine“, spune medicul neurolog Ioana Mîndruţă de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
Tratamentul medicamentos include, în general, imunomodulatoare de tipul interferonilor beta, imunosupresoarelor, steroizilor şi antidepresive. Corticoterapia poate fi şi ea necesară pe durate limitate de timp. Între episoadele acute, pacienţii cu scleroză multiplă trebuie să urmeze programe de recuperare. Dieta echilibrată, evitarea stresului şi a temperaturilor extreme sunt şi ele importante pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor cu scleroză multiplă.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!