Farmaciile vor fi aprovizionate cu medicamente mai ieftine

on . . Accesări: 1376

Farmaciştii, distribuitorii şi importatorii de medicamente au anunţat după întâlnirea cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, Ministerului Finanţelor şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, că vor continua să livreze medicamente. Directorul executiv al Asociaţiei Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente, Ileana Niculescu, a declarat că nu se vor sista livrările de medicamente, întrucât, până la 30 septembrie, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Finanţelor Publice şi CNAS s-au obligat să întocmească şi să aplice noua metodologie unitară privind plata tuturor arieratelor aferente medicamentelor eliberate în ambulatoriu şi spital, nedecontate până la 1 octombrie 2005.  O instituţie bancară, care va fi stabilită de CNAS prin licitaţie, va deschide o linie de finanţare, începând cu 3 octombrie 2005. Aceasta va funcţiona până la 31 ianuarie 2006, data-limită de plată a tuturor datoriilor.
 MS garantează importatorilor, producătorilor, distribuitorilor şi farmaciilor că, la 31 ianuarie 2006, vor putea încasa datoriile recunoscute de Guvernul Tăriceanu. În acelaşi timp, ordinul privind ieftinirea medicamentelor intră în vigoare aşa cum s-a stabilit, a precizat ministrul Sănătăţii.
 Metodologia de lucru va fi definitivată de Ministerul Sănătăţii până la 30 septembrie. Începând cu 1 octombrie, se vor depune reţetele şi toate facturile la casele de sănătate, pe baza unei metodologii uniforme şi unitare, astfel încât toată lumea să lucreze în acelaşi mod.
 Până la 15 octombrie, se va finaliza activitatea de depunere a documentelor, după care se va trece la verificarea acestora, iar când vor intra banii la bugetul de stat se vor vira în contul creditorilor.
 CNAS a început de săptămâna trecută să facă plăţile pentru avansul de 20% din datorii, adică 1.500 miliarde lei, aşa cum s-a aprobat prin hotărâre de guvern.
 Eugen Nicolăescu consideră că s-a reuşit stabilirea încrederii între minister, importatori, producători şi farmacişti. "Eu cred că pe această bază putem să construim în continuare lucruri importante pentru sistemul de sănătate", a spus ministrul Sănătăţii.
 Dumitru Lupuleasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România (CFR), a explicat că, probabil, majoritatea farmaciilor îşi fac acum inventarul, dar a precizat că nu toate vor fi închise în acelaşi timp şi, pe măsură ce îşi vor instala noile soft-uri, vor fi redeschise. "Sunt puţini softiştii care trebuie să meargă prin farmacii şi să instaleze noile programe şi asta va face ca acest lucru să dureze câteva zile", a spus preşedintele CFR.
 În legătură cu protocolul semnat vineri, Dumitru Lupuleasa a spus că acesta nu este de natură să-i mulţumească pe farmacişti, întrucât aceştia vor înregistra pierderi prin ieftinirea medicamentelor, în condiţiile în care au marfă pe stoc. El a adăugat însă că, dacă nu ar fi semnat documentul, farmaciştii riscau să piardă contractele cu CNAS sau chiar să li se închidă farmaciile.
 Pierderile sunt estimate cam la 10-11%, în funcţie de stocul pe care-l are fiecare farmacie. "Aceasta înseamnă că farmaciştii vor lucra două luni gratuit. Este a doua curbă de sacrificiu pe care farmaciştii o fac în acest an", a spus Lupuleasa.
 Privitor la recuperarea datoriei de 20%, preşedintele CFR a menţionat că aceia care doresc plata acestui procent trebuie să accepte şi discountul de 6,5%.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!