Pachet minim de servicii medicale, din iulie 2009

on . . Accesări: 4106

serv_medical.jpgSăptămâna trecută reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat că pacienţii români vor beneficia, în premieră, de la 1 iulie, de un pachet minim de servicii medicale, stabilite de Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS. În afara acestui pachet minim, de care asiguraţii vor beneficia gratuit, va exista o listă suplimentară de servicii medicale care nu vor mai fi decontate de CNAS. Altfel spus, orice pacient va şti care sunt serviciile decontate, incluse în pachetul minim de servicii medicale, şi care sunt cele pe care trebuie să plătească.

De asemenea, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a anunţat că se lucrează la Legea profesiilor medicale şi a malpraxisului, iar până la sfârşitul anului va încerca introducerea sistemului de co-plată în sistemul sanitar. "Introducerea co-plăţii vizează pacienţii care vor dori un medicament mai scump sau un medic anume", a explicat Bazac.

Pentru categoriile de persoane defavorizate, Ministerul Sănătăţii pregăteşte un nou concept, cel al sistemului de vouchere de sănătate.

În privinţa sistemului de urgenţă, ministrul consideră că acesta ar trebui finanţat, în continuare, de la bugetul de stat, iar la el trebuie să poată avea acces, în egală măsură, cei care contribuie la fondul de asigurări de sănătate şi cei care nu fac acest lucru.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!