Richter Gedeon investeşte 103,7 milioane dolari într-o fabrică de biotehnologie

on . . Accesări: 3402

richter_gedeon.jpgGrupul farmaceutic ungar Gedeon Richter Nyrt, care a eşuat recent în încercarea de a prelua producătorului polonez de medicamente generice Polpharma SA, a anunţat că va construi o fabrică de produse biotehnologice la Debrecen, Estul Ungariei, o investiţie de 15 miliarde forinţi (103,7 milioane dolari).  Potrivit Gedeon Richter aproximativ 110 angajaţi vor lucra la noua fabrică ce va livra primele produse pentru testare clinică în 2012 şi va demara producţia în 2014. Noua facilitate de la Debrecen, în apropierea de graniţa Ungariei cu România, va produce proteine terapeutice utilizând celule de insecte sau mamifere, care potrivit companiei au o valoare adăugată deosebit de mare.

Richter a informat că noua facilitate va beneficia de subvenţii guvernamentale, dar nu a precizat şi care va fi volumul acestor subvenţii.
”Aceasta va fi cea de a treia fabrică din Europa în termeni de complexitate şi modernitate”, a declarat ministrul ungar al Economiei, Gordon Bajnai. Potrivit acestuia guvernul de la Budapesta va anunţa care sunt subvenţiile alocate pentru această fabrică la 60 de zile de la semnarea contractului cu Richter, dar a precizat că Gedeon Richter va beneficia atât de sprijin în banii gheaţă cât şi alt gen de facilităţi acordate pentru investiţii similare.
Directorul general de la Richter, Erik Bogsch a apreciat că noua investiţie este necesară pentru a asigura supravieţuirea companiei în domeniul biotehnologiei. ”Cred că nici un producător de medicamente nu va fi competitiv în următorii cinci -zece ani dacă nu investeşte în biotehnologie. Acesta este un domeniu în care un producător de medicamente trebuie să fie prezent”, a declarat Bogsch.

Richter este specializat în producţia de medicamente generice dar doreşte să intre şi pe piaţa biotehnologiei, unde medicamentele sunt produse prin manipularea celulelor şi genelor. În 2005 compania a cheltuit peste 500 milioane de forinţi pentru a construi, în Ungaria, o bază de cercetare în biotehnologie iar în luna august 2007 a cheltuit 22,9 milioane euro pentru a prelua un pacht de acţiuni firma germană de biotehnologie Strathmann Biotec GmbH.
Gedeon Richter a încercat să-şi reducă dependenţa de piaţa farmaceutică ungară şi a lansat o ofertă de 1,33 miliarde dolari pentru Polpharma SA. Recent însă, firma ungară a anunţat că este puţin probabil ca oferta să se încheie cu succes dat fiind faptul că proprietarul Polpharma SA, Jerzy Starak, a solicitat drepturi suplimentare faţă de cele incluse în acordul iniţial.
Pe piaţa din România Gedeon Richter şi-a început activitatea de producţie în anul 1998, odată cu achiziţia fabricii Armedica din Târgu - Mureş. În luna septembrie 2003, grupul ungar a fuzionat cu subsidiara sa, formând Gedeon Richter Romania SA. În 2007, Gedeon Richter a preluat pachetul majoritar de acţiuni la distribuitorul PharmaFarm din Cluj. Gedeon Richter a ajuns la 115 unităţi şi controlează aproximativ şapte procente din piaţa românească de distribuţie de medicamente./Agerpres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!