Circa 4 milioane de oameni mor, anual, din cauza fumatului

on . . Accesări: 4943

Din estimările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii rezultă că, anual, mor din cauza fumatului circa 4 milioane de oameni, număr cu tendinţă de creştere la 10 milioane în anul 2030, când se prezumă că fumatul va deveni cea mai importantă cauză a îmbolnăvirilor fiind la originea a unu din opt decese. Cu ocazia Zilei Internaţionale împotriva fumatului la Institutul Român pentru Drepturile Omului s-a desfăşurat miercuri, 31 mai, o masă rotundă cu participare internaţională având  ca temă "NU tutunului, DA sănătăţii!".
 În deschiderea reuniunii, prof. univ. dr. Irina Moroianu Zlătescu, directorul Institutului Român pentru Drepturile Omului, a subliniat semnificaţia acestei zile internaţionale, ce a început a fi celebrată din anul 1998 la propunerea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în scopul de a atrage atenţia asupra efectelor negative ale fumatului asupra sănătăţii.
 La rândul său, prof. Letizia Fiorillo Dello Russo, secretar general al Asociaţiei internaţionale "Ius Primi Viri", invitată la reuniune, s-a referit la "ravagiile" pe care le face fumatul la nivel planetar şi la efectele negative ale unor producţii ale industriei de divertisment şi publicitate.
 În intervenţiile lor, participanţii - cadre medicale, cercetători, jurişti, doctoranzi SNSPA, membri ai unor organizaţii neguvernamentale precum Asociaţia pentru Naţiunile Unite în România, Asociaţia Română pentru Drepturile Omului la un Mediu Sănătos sau Family Forum au prezentat situaţia din România, cadrul juridic intern, politic şi măsuri pentru protecţia sănătăţii şi educaţiei eficiente anti-fumat. (Rompres)

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!