Medicii vor putea cumpăra cabinetele medicale de stat

on . . Accesări: 4304

Executivul a decis printr-o ordonanţă de urgenţă, punerea în vânzare a spaţiilor proprietate privată a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale, cu destinaţia de cabinete medicale, precum şi a spaţiilor în care se desfăşoară activităţi conexe actului medical, a anunţat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Vor avea astfel dreptul de a cumpăra spaţiile ce fac obiectul prezentei ordonanţe de urgenţă medicii, medicii dentişti, dentiştii, biologii, biochimiştii, fizicienii, tehnicienii dentari şi celelalte persoane fizice cu drept de liberă practică ce desfăşoară activităţi conexe actului medical şi care deţin în mod legal spaţiul respectiv, precum şi persoanele juridice care, deţinând în mod legal spaţiul, au ca obiect unic de activitate furnizarea serviciilor medicale.
 Vânzarea spaţiilor medicale care se află în sediile consiliilor locale şi judeţene, regiilor şi societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat şi altor instituţii publice se va face şi cu acordul organelor de conducere ale acestora. Consiliile judeţene sau consiliile locale, după caz, pot aproba prin hotărâre lista spaţiilor din proprietatea privată a acestora ori din proprietatea privată a statului şi care se află în administrarea lor, ce urmează să fie vândute potrivit dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă. Listele astfel aprobate vor fi afişate în mod obligatoriu la sediul consiliului local sau judeţean şi publicate pe site-ul consiliului local sau judeţean. În cazul imobilelor proprietate privată a municipiului Bucureşti, lista spaţiilor supuse vânzării se aprobă de către consiliile locale ale sectoarelor, cu acordul expres al Consiliului General al Municipiului Bucureşti, pentru spaţiile aflate în administrarea lor, şi de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti pentru spaţiile aflate în proprietatea ori administrarea acestuia.
 În termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, în fiecare comună, oraş, municipiu, sector al municipiului Bucureşti sau judeţ în care există spaţii ce cad sub incidenţa actului normativ se va constitui o comisie pentru vânzarea spaţiilor medicale şi o comisie pentru rezolvarea contestaţiilor. Preţul de vânzare al spaţiului medical se va stabili prin negociere directă între cumpărător şi comisie, pornindu-se de la preţul de vânzare din raportul de evaluare, raport care va evidenţia şi valoarea investiţiilor efectuate de către solicitant pe bază de acte justificative. Raportul de evaluare se va întocmi de către un evaluator, este selectat prin licitaţie publică de către autoritatea administraţiei publice locale, titulară a dreptului de administrare asupra spaţiilor medicale aprobate a fi vândute.
 Valoarea finală de vânzare a spaţiului va fi stabilită prin înmulţirea preţului stabilit de evaluator cu un indice care reflectă necesitatea serviciului medical în localitatea ori zona în care funcţionează cabinetul medical respectiv, iar această valoare nu poate fi mai mică decât preţul de piaţă stabilit de evaluator. Preţul de vânzare al spaţiilor se va plăti de cumpărător la încheierea contractului sau în rate. Vânzarea spaţiilor medicale se poate face cu plata în rate cu avans de 15% din preţul de vânzare şi în rate lunare eşalonate pe un termen de maximum 15 ani, cu posibilitatea cumpărătorului de a obţine acordarea unui termen de graţie sau de a opta pentru un termen mai mic de plată sau pentru achitarea anticipată. Pentru plata în rate se vor percepe dobânzi anuale cel puţin egale cu rata de referinţă stabilită de Comisia Europeană pentru România şi publicată în jurnalul oficial al UE.
 Spaţiile dobândite astfel nu pot fi înstrăinate, închiriate sau folosite de cumpărător pentru alte activităţi decât în scopul desfăşurării activităţii medicale şi/sau activităţilor conexe actului medical. În localităţile în care există un singur spaţiu medical cu destinaţia medicină de familie, acesta îşi va menţine destinaţia în cazul înstrăinării. Anual, o comisie formată din doi reprezentanţi ai vânzătorului şi un reprezentant al colegiului medicilor din unitatea administrativ-teritorială respectivă va verifica îndeplinirea condiţiilor prevăzute de ordonanţă. Încălcarea acestor condiţii va atrage nulitatea absolută a contractului de vânzare-cumpărare a spaţiului medical, iar sumele plătite de cumpărător nu vor fi returnate. Ministrul Sănătăţii a mai arătat că sumele obţinute din vânzarea acestor spaţii devin buget de stat sau local, iar spaţiile nevândute se pot vinde prin licitaţie publică cu strigare, preţul minim fiind cel de la care s-a pornit vechea vânzare sau cel din raportul de evaluare. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!