Medicament în lupta cu cancerul bronhopulmonar

on . . Accesări: 3356

Medicamentul Alimta va putea fi utilizat în tratamentul de linia întâi a cancerului bronhopulmonar altul decât cel cu celule mici, utilizarea acestuia fiind aprobată, pe 10 aprilie, de către European Medicines Agency (EMEA). Medicamentul era utilizat în România şi în Europa de doi ani, însă ca produs citostatic pentru tratamentul în linia II a cancerului bronhopulmonar. "Alimta nu a câştigat războiul cu cancerul bronhopulmonar, ci doar o redută, pentru că aduce o supravieţuire mai bună pentru un anumit tip de pacienţi. E cheia potrivită pentru o anumită uşă", a declarat directorul general Eli Lilly România, Radu Răşinar.
 Cancerul bronhopulmonar fără celule mici este cel mai comun tip de cancer pulmonar, reprezentând 90% din totalul cazurilor, Alimta contribuind la creşterea supravieţuirii pacienţilor cu forme non-epidermoide de cancer bronhopulmonar. Aprobarea EMEA se bazează pe rezultatele unui studiu clinic amplu, efectuat pentru tratamentul de linia întâi a cancerului bronhopulmonar fără celule mici, multinaţional, randomizat, de faza III, care a inclus 1.725 de pacienţi.
 Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, un milion de oameni mor anual din cauza acestui tip de cancer care afectează, atât creierul, cât şi ficatul sau sistemul osos. Fumatul este principalul responsabil de apariţia acestui tip de cancer, fiind expuşi atât fumătorii activi, cât şi cei pasivi.
Conferenţiarul doctor la Institutul Oncologic din Cluj, Tudor Ciuleanu, a declarat, în cadrul conferinţei de presă, că "în fiecare an, noi pierdem o capitală mare în fumul de ţigară". "Incidenţa acestui tip de cancer a început să scadă în ţările care au adoptat o politică fermă împotriva fumatului. Nefumând, se elimină 85% din riscul de a face cancer bronhopulmonar", a mai spus doctorul Ciuleanu. Potrivit statisticilor globale, un bărbat din 13 şi o femeie din 16 prezintă riscul de a fi diagnosticaţi cu cancer bronhopulmonar.
 Alimta este un citostatic autorizat în peste 85 de ţări, din octombrie 2006, putând fi prescris şi în România şi primind, din acest an, autorizaţia de utilizare în linia întâi a cancerului pulmonar fără celule mici non - epidermoid. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!