Cadrul juridic al exercitării profesiei de farmacist

on . . Accesări: 6406

de Avocat Loredana Milos – Profesia de farmacist are o importanta deosebita in societate, farmacistul fiind cel care, alaturi de ceilalti profesionisti din sanatate, ofera produse si servicii pentru ingrijirea sanatatii, urmarind utilizarea acestora cat mai judicios in vederea obtinerii efectului terapeutic maxim. In prezent, exercitarea profesiei de farmacist este reglementata de Titlul XV al Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.
 Potrivit prevederilor art. 553 din legea nr. 95/2006, profesia de farmacist se exercita pe teritoriul Romaniei de catre persoanele fizice posesoare ale unui titlu oficial de calificare in farmacie. Prin titlu oficial de calificare, in sensul legii, se intelege: diploma de farmacist, eliberata de o institutie de invatamant superior medico-farmaceutic acreditata in Romania, certificat de farmacist specialist, eliberat de catre Ministerul Sanatatii Publice, diploma sau certificatul de farmacist eliberate conform normelor europene de catre statele membre al Uniunii Europene, statele apartinand Spatiului Economic European sau de Conferinta Elvetiana, ori diploma dobandita intr-un stat tert si recunoscuta de unul dintre statele membre ale Uniunii Europene sau echivalate in Romania.
 Profesia de farmacist, in conformitate cu dispozitiile art. 561 din lege, se exercita in Romania cu titlul profesional corespunzator calificarii profesionale insusite, respectiv farmacist sau farmacist specialist in una dintre specialitatile farmaceutice prevazute de Nomenclatorul de specialitati medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala.
 Profesia de farmacist este o profesie independenta si se exercita pe baza certificatului de membru al Colegiului Farmacistilor din Romania, in regim salarial si/ sau independent, cu respectarea prevederilor prezentei legi. Colegiul Farmacistilor din Romania este definit in art. 576 din Legea nr. 95/2006 ca fiind organismul profesional, apolitic, fara scop patrimonial, de drept public, cu responsabilitati de legate de autoritatea de stat in domeniul autorizarii, controlului si supravegherii profesiei de farmacist ca profesie liberala, de practica publica autorizata. Colegiul farmacistilor cuprinde toti farmacistii care intrunesc conditiile cerute de lege pentru a desfasura aceasta activitate si care exercita efectiv profesia de farmacist. Membrii Colegiului farmacistilor care intrerup activitatea pe o durata mai mare de 5 ani, pierd calitatea de membru al colegiului si, in consecinta, pierd si dreptul de libera practica. Reinscrierea in cadrul Colegiului farmacistilor si reluarea activitatii profesionale se poate face numai cu avizul favorabil al Consiliului National al Colegiului farmacistilor, acordat in baza unei reatestari profesionale organizate de Comisia profesional-stiintifica si de invatamant.
 Activitatea farmacistului consta in: prepararea formelor farmaceutice ale medicamentelor, fabricarea si controlul medicamentelor, controlul medicamentelor intr-un laborator pentru controlul acestora, depozitarea, conservarea si distribuirea medicamentelor, prepararea, controlul, depozitarea si distributia medicamentelor in farmacii si acordarea de informatii si consultanta privind medicamentele.
 De asemenea, farmacistul este competent, in conformitate cu pregatirea sa universitara, sa exercite si alte activitati profesionale: colaborare cu medicul pentru stabilirea si urmarirea terapiei pacientului, farmacovigilenta, marketing si management farmaceutic si activitati didactice sau administratie sanitara.
 Legea nr. 95/2006 reglementeaza in mod expres in art. 562 si 563 cazurile de nedemnitate si cele de incompatibi litate pentru exercitarea profesiei de farmacist. Astfel, este nedemna sa exercite profesia de farmacist, persoana care a fost condamnata definitiv prin hatarare judecatoreasca pentru savarsirea cu intentie a unei infractiuni contra umanitatii sau vietii, in imprejurari le gate de exercitarea profesiei de farmacist, si pentru care nu a intervenit reabilitarea, si persoana careia i s-a aplicat pedeapsa interdictiei de a exercita profesia, pe durata stabilita prin hotararea judecatoreasca definitiva sau disciplinara. Exercitarea profesiei de farmacisteste incompatibila cu profesia de medic, cu oricare ocupatie de natura a aduce atingere demnitatii profesiei de farmacist sau bunelor moravuri si cu starea de sanatate fizica sau psihica necorespunzatoare pentru exercitarea acestei profesii.
 O noutate absoluta cu privire la exercitarea profesiei de farmacist este reprezentata de capitolul 2 din Titlul XV al Legii privind reforma in domeniul sanatatii, care cuprinde dispozitii privind exercitarea profesiei de farmacist pe teritoriul Romaniei de catre farmacistii cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat apartinand Spatiului Economic European sau al Confederatiei Elvetiene. Astfel, potrivit prevederilor art. 567 din lege, farmacistii cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat apartinand Spatiului Economic European sau al Confederatiei Elvetiene, care exercita profesia de farmacist in Romania, au dreptul de a atasa la titlul profesional detinut, si titlul licit de formare obtinut in statul membru de origine sau provenienta. In cazul in care accesul la una dintre activitatile specifice profesiei de farmacist necesita, in afara titlului oficial de calificare de farmacist prevazut de lege, si o experienta profesionala complementara, autoritatile romane recunosc certificatul emis de statul membru de origine sau provenienta a posesorului, prin care se atesta ca acesta a desfasurat activitatea in cauza in acel stat pentru o perioada de timp echivalenta cu cea prevazuta in legislatia romana pentru activitatea in cauza. Solicitarile farmacistilor cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat apartinand Spatiului Economic European sau al Confederatiei Elvetiene cu privire la accesul in Romania la una dintre activitatile farmaceutice se solutioneaza de catre Ministe rul Sanatatii Publice, in colaborare cu Colegiul Farmacistilor din Romania, in termen de 3 luni de la data depunerii dosarului complet de catre persoana interesata. Pentru ca acesti cetateni straini sa poata exercita profesia de farmacist, urmare a recunoasterii calificarii profesionale de catre autoritatile competente romane, legiuitorul a instituit obligatia acestora de a poseda cunostintele lingvistice necesare desfasurarii activitatilor profesionale in Romania.
 Farmacistul, in exercitarea profesiei sale, trebuie sa tina seama de Regulile de buna practica farmaceutica, aprobate prin Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 1552/2004. Aceste reguli au fost adoptate pe baza Regulilor de buna practica farmaceutica, intocmite de Grupul farmaceutic al Comisiei Europene din 1996, elaborate la randul lor prin adaptarea Ghidului Federatiei Internationale Farmaceutice pentru tarile din Europa, in special pentru tarile membre U.E., si pe baza Ghidului Organizatiei Mondiale a Sanatatii din 1996 privind Regulile de buna practica farmaceutica in farmacia comunitara si de spital.
 Principiile fundamentale ale Regulilor de buna practica farmaceutica sunt acelea ca, pe de o parte, farmacistii au obligatia profesionala si morala de a se asigura ca serviciile pe care le furnizeaza fiecarui pacient sunt de calitate adec vata, iar pe de alta parte, fiecare farmacist trebuie sa fie constient de responsabilitatea pe care o are, alaturi de ceilalti profesionisti din sanatate, in obtinerea rezultatului unui tratament.
 Regulile de buna practica farmaceutica vizeaza mai multe domenii, insa ne vom opri doar asupra catorva dintre acestea. Regulile de buna practica privind informarea pacientului stabilesc importanta deosebita pe care o are informarea pacientilor, deoarece o informare inexacta sau o intelegere gresita a unor aspecte poate conduce la un esec al tratamentului si, in consecinta, la o crestere a costurilor pentru sanatate. Pentru a evita asemenea situatii, se impune ca informatia sa fie formulata si prezentata potrivit gradului de intelegere al fiecarui pacient, pacientul fiind informat atat asupra benefi ciilor, cat si asupra riscurilor medicamentelor, farmacistul avand datoria de a face eforturi sustinute in a-i convinge pe pacienti cu privire la cat este de important sa citeasca toate informatiile des pre medicamentul pe care il vor lua si sa puna toate intrebarile utile in legatura cu acesta. Farmacistul, in calitatea sa de membru al echipei de profesionisti in sanatate, trebuie sa depuna toate eforturile pentru a se asigura ca informatia furnizata pacientilor corespunde cu cea data de alti profesionisti din sanatate, implicati in ingrijirea pacientului. Farmacistul va da toate informatiile necesare, pentru o utilizare sigura, corecta si eficace a medicamentului.
 Regulile de buna practica privind eliberarea medicamentelor pe baza de prescriptie medicala statueaza obligativitatea fiecarei farmacii de a avea o procedura bine definita pentru activitatea de primire a prescriptiilor medicale, procedura care sa permita farmacistului sa identifice pacientul, medicul care o prescrie, sa verifice autenticitatea prescriptiei medicale, sa identifice medicamentul, sa verifice forma farmaceutica, concentratia, dozele, posologia, modul de prezentare, calea de administrare si durata tratamentului. In situatia in care substitutia este permisa sau exista acceptul medicului pentru ca un medicament alternativ sa fie eliberat, farmacistul isi va utiliza toata competenta profesionala pentru a selectiona medicamentele similare celor prescrise, in acest sens farmacistul trebuind sa dispuna de o informare precisa si pertinenta asupra calitatii si bioechivalentei medicamentelor.
 In ceea ce priveste regulile de buna practica privindfarmacistul, acesta trebuie sa fie la curent cu noutatile in domeniul stiintific si al legislatiei in vigoare, sa isi mentina un nivel al competentei profesionale corespunzator indeplinirii sarcinilor profesionale cu eficienta si sa respecte codul deontologic elaborat de catre Colegiul farmacistilor din Romania.
 Codul deontologic al farmacistului, publicat in M.Of. nr. 752 din 18.08.2005, are drept principal scop ocrotirea drepturilor pacientilor, respectarea obligatiilor profesionale de catre farmacisti si apararea demnitatii si a presti giului profesiunii de farmacist. Potrivit prevederilor art. 4 din Cod, principiile fundamentale in baza carora se exercita profesia de farmacist sunt urmatoarele: exercitarea profesiei se rea lizeaza exclusiv in respect fata de viata si de persoana umana; in orice situatie pri meaza interesul pacientului si sanatatea publica; in exercitarea profesiei, farmacistii trebuie sa dovedeasca loialitate si solidaritate unii fata de ceilalti in orice imprejurare, sa isi acorde colegial ajutor si asistenta pentru realizarea indatoririlor profesionale; farmacistii trebuie sa se comporte cu cinste si demnitate profesionala si sa nu prejudicieze in nici un fel profesia de farmacist.
 Un aspect important reglementat in Codul deontologic este cel al confidentialitatii. In conformitate cu prevederile art. 16 din Cod, farmacistul trebuie sa respecte si sa protejeze confidentialitatea informatiilor referitoare la pacienti, obtinute in cursul activitatilor profesionale, exceptie facand cazurile in care: pacientul si-a dat consimtamantul scris, cand este necesara dezvaluirea informatiei pentru a preveni punere in pericol a sanatatii pacientului sau a unei terte persoane ori cand instanta de judecata solicita aceasta informatie in vederea stabilirii vinovatiei in cazul savarsirii unor infractiuni. Codul deontologic al farmacistului reglementeaza strict si serviciile farmaceutice de urgenta. Astfel, potrivit art. 31 din Cod, in caz de urgenta, farmacistul va solicita pacientului toate informatiile legate de urgenta cererii sale, urmand ca dozele eliberate sa fie pentru maximum 24 de ore, in zilele lucratoare si maximum 72 de ore pentru sfarsitul de saptamana si sarbatorile legale, eliberarea oricarui medicament fiind insotita de recomandarea farmacistului ca pacientul sa se adreseze imediat medicului. In conformitate cu prevederile art. 36 din Cod, farmacistul raspunde pentru nerespectarea legilor si regulamentelor profesionale, a codului deontologic si al regulilor de buna practica profesionala, judecarea cazurilor de abateri urmand a fi solutionata de catre comisia disciplinara competenta.
 Potrivit prevederilor capitolului VII ale Statutului din 2005 al Colegiului Farmacistilor din Romania, actiunea disciplinara poate fi pornita in termen de cel mult 3 luni de la data savarsirii faptei sau de la data luarii la cunostinta. Dupa ascultarea farmacistului impotriva caruia s-a pornit actiunea disciplinara, comisia de disciplina, in cazul in care va constata vinovatia farmacistului, va stabili printr-o decizie, in functie de gravitatea faptei, aplicarea uneia dintre sanctiunile prevazute in art. 105 din Statut: mustrarea; avertismentul; votul de blam; suspendarea temporara, pe o perioada cuprinsa intre 6 si 12 luni a calitatii de membru al Colegiului farmacistilor din Romania; retragerea calitatii de membru al Colegiului farmacistilor din Romania. Impotriva deciziei de sanctionare, farmacistul vizat poate face contestatie in termen de 15 zile de la comunicare, contestatie care va fi solutionata de catre Comisia superioara de disciplina a Consiliului national.
 Statutul Colegiului Farmacistilor prevede la art. 120 si o procedura administrativa prealabila obligatorie pentru solutionarea unor situatii conflictuale legate de exercitarea profesiei , membrii colegiului aflati in asemenea situatii fiind obligati sa apeleze la comisia de litigii a consiliului teritorial inainte de a apela la instantele de judecata, la mass-media sau la interventia altor autoritati. Comisia de litigii va convoca partile si va incerca solutionarea amiabila a litigiului, incheind in finalul procedurilor de impacare un proces-verbal care va cuprinde situatia de fapt, pozitiile partilor, probele administrate si rezultatul final.
 Este destul de dificil de prezentat succint cadrul legal al exercitarii profesiei de farmacist in tara noastra, dat fiind faptul ca exista o legislatie destul de stufoasa care vizeaza acest domeniu de activitate, insa am incercat sa fac referire la cateva aspecte esentiale pe care, in mod special, farmacistii ar trebui sa le cu noasca pentru a-si desfasura activitatea in litera si spiritul legii.
 
Articol susţinut de www.pharma-business.ro

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!